zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Er komt geen kinderburgemeester.

Altena speelt spel Democracity waar kinderen de baas zijn

7 april 2023 (door Redactie)

ALTENA - Gemeente Altena krijgt geen kinderburgemeester. Als het gaat om kinderparticipatie geeft de raad de voorkeur aan het educatieve programma Democracity. Daarmee leren leerlingen spelenderwijs hoe het lokale bestuur werkt. 

Dit doen de kinderen door samen een fictieve stad te bouwen op de plek waar lokale besluiten ook echt worden genomen: in de raadzaal. De klas neemt plaats achter de microfoons; samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad. 

Stad bouwen
In het midden van de zaal ligt een spelkleed waarop alleen nog maar wegen en woningen te zien zijn. Het is aan de klas om de stad af te bouwen. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Er moeten keuzes gemaakt worden. De klas wordt hiervoor opgedeeld in politieke fracties. Binnen de fracties worden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. Vervolgens gaan de fracties met elkaar in debat. Met elkaar nemen ze de beslissingen, zodat Democracity afgebouwd kan worden. Het programma wordt afgesloten met een kort vraaggesprek met een raadslid, wethouder of de burgemeester.

Planning
Altena leent het spel van de gemeente Oosterhout en gaat in 2023 maximaal zeven bijeenkomsten organiseren met ongeveer dertig leerlingen per keer. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen van scholen wordt de definitieve planning bekend. De komende weken neemt de gemeente contact op met de scholen en worden de sessies ingepland.

Ook de gemeente Zaltbommel speelde het spel met schoolkids.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.