donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Door minderlevering moeten Brabantse gemeenten zo’n 15 miljoen betalen.

Altena moet diep in de buidel tasten in verloren zaak tegen afvalverbrander Attero

1 april 2023 (door Redactie)

ALTENA - De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de Cassatieprocedure door Attero tegen de uitspraak van het Gerechtshof. Die valt negatief uit voor de betreffende Brabantse gewesten/gemeenten die nu een vergoeding van 15 miljoen moeten betalen aan afvalverbrander Attero. Goed afval scheiden loont dus niet echt. Altena kan rekenen op betaling van ruim een half miljoen euro.

De Brabantse gewesten/gemeenten sloten begin 2000 een overeenkomst met Attero. Afgesproken was dat door de gewesten tenminste 510 kiloton restafval per jaar aan het bedrijf in Moerdijk aangeleverd zou worden. Door betere afvalscheiding, bepaald door landelijke wetgeving, werd er echter steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 was dat minder dan de afgesproken 510 kiloton. Volgens Attero moest de lagere opbrengst gecompenseerd worden door de zogenaamde suppletievergoeding. 

Betere afvalscheiding
De gemeenten en gewesten waren van mening dat zij vanwege de betere afvalscheiding niet gehouden konden worden aan dit deel van de overeenkomst. Men ging in verweer eindigend bij uitspraak van de Hoge Raad. Deze bepaalde dat de gewesten en gemeenten gezamenlijk ongeveer 15 miljoen euro moeten betalen plus wettelijke rente en proceskosten. Met deze teleurstellende uitspraak van de Hoge Raad is er een definitief einde gekomen aan de juridische procedures.

Het definitieve bedrag is nog niet bekend. Dit wordt nog afgestemd met de advocaten van Attero.

Definitieve vordering
Voor het gewest waar Altena deel van uitmaakt verwacht de gemeente dat het bedrag rond de 2,7 miljoen (exclusief rente en kosten) uitkomt. De definitieve vordering moet verdeeld worden over de gemeenten Altena, Etten-Leur, Drimmelen, Oosterhout, Baarle-Nassau, Alphen Chaam, Geertruidenberg, Zundert en Breda.

Het college laat de raad weten: ‘Voor dit doel is een bedrag beschikbaar van 437.000 euro. De verwachting is dat dit bedrag niet toereikend zal zijn en nog verhoogd dient te worden met rente en proceskosten.’

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Altena Attero
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.