vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Altena krijgt 29 nieuwe brandputten

4 maart 2022 (door Redactie)

ALTENA - Om een brand snel en goed te kunnen blussen, is het essentieel dat brandkranen en brandputten goed functioneren én goed herkenbaar zijn voor de hulpdiensten. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om beide punten te verbeteren. Ook komen er 29 brandputten bij zodat de brandweer altijd voldoende bluswater binnen handbereik heeft. Eind 2022 is deze opefatoe klaar.

In 2020 zijn 23 nieuwe brandputten geboord op diverse locaties. Voor 2021 werd door de brandweer een nieuw verzoek gedaan voor uitbreiding van de brandputten. Het betreft hier vijf nieuwe locaties in drie dorpskernen (Werkendam, Giessen en Veen). De verwachting is dat ook deze nieuwe brandputten in het eerste of tweede kwartaal 2022 gerealiseerd zullen zijn.

Inspecties
Op verzoek van de gemeente Altena heeft er een inventarisatie plaatsgevonden van alle brandputten in de gehele gemeente, dus zowel de brandputten die in gemeentelijk bezit of beheer zijn , als de brandputten die in het bezit of beheer zijn van particulieren c.q. bedrijven. Dit overzicht heeft er toe geleid dat er 90 putten geïnspecteerd zijn om te achterhalen of ze nog voldoen. Bij deze inspectie zijn 68 putten van de gemeente en 22 putten van particulieren c.q. bedrijven geïnspecteerd. De uitkomst hiervan is dat er 1 noodzakelijk gerepareerd moet worden en dat er verder aanduidingen ter bevordering van de bereikbaarheid aangebracht moeten worden. De vereiste capaciteit van 90 m3/h werd bij alle putten behaald.

Brandkranen
De vindbaarheid en herkenbaarheid van de bluswatervoorzieningen was een groot zorgpunt van de brandweer. Bij incidenten is dit bevestigd. Om de bluswatervoorzieningen in de gemeente meer herkenbaarheid te geven, worden bij de brandkranen en bij de geboorde brandputten gele driehoeken aangebracht, zodat zij beter zichtbaar en vindbaar zijn in de toekomst.

Functioneren
Eind 2020 vond een inspectie plaats naar het functioneren van de brandkranen die in het beheer van de gemeente Altena zijn. In totaal draagt de gemeente Altena zorg voor 2.574 brandkranen waarbij ze verantwoordelijk zijn voor de bereikbaarheid en het functioneren van deze brandkranen. Uit de inspectie is gebleken dat ruim 56% van de brandkranen goed functioneert, dat 22% onvoldoende functioneert en dat 22% helemaal niet functioneert. Gedurende de inspectie heeft de inspecteur direct een aantal problemen kunnen verhelpen. Om te zorgen dat alle 2.574 brandkranen weer goed functioneren is, door Brabant Water een start gemaakt met het onderhouden van de brandkranen. De verwachting is dat eind 2022 alle brandkranen weer naar behoren functioneren.
Verder is de gemeente bezig om een onderhoudsplan op te stellen voor de komende jaren zodat alle kranen iedere vijf jaar inspectie en onderhoud krijgen, conform de periode die hier voor staat.

Regionale bluswatervoorziening
Door een regionale stuur- en werkgroep wordt gewerkt aan een vernieuwd regionaal beleid bluswatervoorziening waarbij de doelstelling is om tot een vernieuwde uniforme en eenduidige set afspraken te komen tussen de gemeenten, de VRMWB en Brabant Water inzake de taken en verantwoordelijkheden in kader van aanleg, beheer, onderhoud van brandkranen.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.