woensdag 27 oktober 2021

Alles over Altena

Altena gaat de strijd aan met de gemeente Oosterhout.

Altena doet mee aan het NK Tegelwippen

21 mei 2021 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Gemeente Altena doet mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Oosterhout. Inwoners kunnen meedoen door zoveel mogelijk tegels in hun voor- of achtertuin te verruilen voor groen. Daar kunnen ze een foto van maken en plaatsen op nk-tegelwippen.nl. Tegels wippen kan tot 30 september 2021.

Bij het NK Tegelwippen gaat het erom in welke gemeente inwoners de meeste tegels uit hun tuin vervangen door groen. Maar naast de eer staat er veel meer op het spel. Het klimaat verandert. Dit merken we door langere periodes met extreme hitte, periodes van droogte of juist hevige regenbuien, waardoor de straten onderlopen. Het vervangen van tegels door groen helpt om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. 'Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand', aldus de gemeente.

Klimaatverandering
De gemeente neemt al acties om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Zo legt ze samen met het Waterschap waterberging aan, vaak in combinatie met natuurontwikkeling of recreatie. De afgelopen jaren is op veel plekken de riolering vergroot. Bij nieuwbouw, herinrichting van een straat of andere werkzaamheden, houden we rekening met klimaatbestendigheid. Bijvoorbeeld door het realiseren van meer water(berging) of groen. Of het aanleggen van parkeerplaatsen met halfverharding.

Samen
Maar de gemeente kan het niet alleen. Om Altena aan te passen aan klimaatverandering is het belangrijk om samen te werken met inwoners en ondernemers. Dit doen we onder andere via het burgerplatform Grip op Water. “Minder verstening in Altena leidt tot meer ruimte voor groen, een beter bodemleven en meer mogelijkheden om water vast te houden. Het draagt ook bij aan een nog gezonder Altena”, aldus wethouder Roland van Vugt. “Iedereen kan daarbij een steentje bijdragen. Iedere groene stap die we samen zetten , is een stap in de goede richting.”

Foto Archieffoto ter illustratie

Lees meer over:

klimaat Tegelwippen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.