woensdag 1 februari 2023

Alles over Altena

Ook onder de vogels is er 'woningnood'.

Actie ‘Samen voor de Buurt’ gaat in Dussen vogelhuisjes knutselen

23 januari 2023 (door Altena.Net - redactie)

DUSSEN -  ‘Samen vogelhuisjes maken voor Dussen’ . Een actie voor iedereen die op zoek is naar gezelligheid en graag de handen uit de mouwen steekt. Drie vogelaars van Altenatuur, Sylvia de Blom, Linda van Zwet, Len Bruining en de Dussense Peter Benard vormen samen met Laura Boiten van Regio Advies Groep een projectgroep die het initiatief vorm geeft.

Laura Boiten en Len Bruining zijn de bedenkers van het project dat inmiddels serieuze vormen aanneemt. Dussen staat in Altena bekend als ‘Gierzwaluwendorp’ na een actie in 2006. In samenwerking met de toenmalige woningbouwvereniging Woonlinie (nu Bazalt Wonen) wist de Vogelwerkgroep van Altenatuur bestaande nesten in de woningen van de Van Gendtstraat te sparen tijdens een ingrijpende renovatie. Sindsdien broeden er in de straat jaarlijks zo’n veertig paartjes gierzwaluwen, die steeds verder in het centrum van het dorp uitzwermen. Zoveel, dat er langzamerhand ‘woningnood’ ontstaan is.

Knutselen
De projectgroep zocht, om het initiatief succesvol te laten verlopen, contact met een aantal organisaties waaronder de gemeente Altena, Bazalt Wonen, de leerkrachten van basisscholen ‘De Sprankel’ en ‘De Peppel’, medewerkers van de Dussenaar, het Sovakhuis en Sosijn. In maart wordt, tijdens een aantal middagen in de Dussenaar, samen met leerlingen, papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en enthousiaste vrijwilligers aan drie soorten vogelnestkastjes geknutseld voor gierzwaluwen, mezen en huismussen. De nestkastjes worden nog voor het broedseizoen aan de Dussenaar en het Sovakhuis opgehangen. Aan de eiken van de kasteeltuin komen nestkasten voor kool- en pimpelmezen, zodat tegelijkertijd de eikenprocessierups bestreden wordt. In het voorjaar verzorgen de vogelaars van Altenatuur gastlessen op de basisscholen.

Laura Boiten: ‘Samen vogelhuisjes maken voor Dussen is opgezet om ontmoeting en verbondenheid te bevorderen en zo eenzaamheid tegen te gaan. Zo kunnen we met z’n allen de handen uit de mouwen steken en Dussen opvrolijken met een stel mooie vogelhuisjes. Wie doet er mee?’

Donaties welkom
'Samen vogelhuisjes maken voor Dussen' kan alle hulp heel goed gebruiken. Donaties zijn bijvoorbeeld meer dan welkom. Hoe meer steun uit de omgeving, hoe beter. Zo draagt de samenleving bij aan een fijne plek voor iedereen. Want een sociaal Dussen maken we samen.

Men kan doneren via: www.samenvoordebuurt.nl/vogelhuisjesdussen

Samen
‘Samen voor de Buurt’ is er voor elk initiatief dat zorgt voor verbinding en bijdraagt aan leefbaarheid in de buurt. Zo zorgen mensen samen voor een buurt waarin je fijn woont, je thuis voelt en waar mensen naar elkaar omkijken.

Lees meer over:

Dussen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.