donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Verbreding A27 vormt geen hinder voor NATO-bruggenhoofd

20 december 2022 (door Redactie)

ALTENA - Het militair-civiel erfgoed bij Sleeuwijk staat bij een verbreding van de A27 niet in de weg. Dat laat het college weten in reactie op vragen van AltenaLokaal. De gemeente is op de hoogte van het bestaan van en het verhaal over de betonnen NATO-brugpijlers. Ook het project Ruimte voor de Rivier vormt geen hinder.

De hernieuwde aandacht voor de brugpijlers werd in beweging gezet door een kamerbrief uit 2020 waarin onder andere aandacht wordt gevraagd voor de periode van de Koude Oorlog (1945-1989), een witte plek in het rijksmonumentenbestand. Het college laat weten: ‘Overigens niet vreemd gezien het vaak geheime karakter van de locaties en de ligging op veelal afgesloten militaire terreinen.’ Als gevolg van de kamerbrief startte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een project om de kennis over deze periode te vermeerderen, de verhalen te vertellen en een aanwijzingsprogramma te starten. In dit kader bezochten zij diverse locaties, waaronder de brugpijlers in Sleeuwijk, die overigens nog altijd eigendom zijn van Defensie. Dit was voor diverse erfgoedorganisaties en overige geïnteresseerden aanleiding opnieuw aandacht te vragen voor deze brugpijlers.

Geen bedreiging
Navraag bij Rijkswaterstaat levert op dat de verbreding van de A27 geen bedreiging vormt voor de NATO-brugpijlers. De projectgrens ligt op grote afstand van de brugpijlers en er komt ook geen tijdelijke brug. Eerst wordt de nieuwe gebouwd en dan wordt de huidige brug gesloopt. De NATO-brugpijlers zullen hier geen hinder van ondervinden, laat het college de gemeenteraad weten.

Ook leefden er vragen rond het programma Ruimte voor de Rivier, dat begin 2019 werd afgerond. De opvolger hiervan, Deltaprogramma 2026, met het programma Integraal Riviermanagement komt pas tussen 2050 en 2100 in uitvoering. ‘Of en zo ja hoe er in de verre toekomst in het kader van waterveiligheid en dergelijke met de brugpijlers wordt omgegaan, is nu nog niet bekend. Maar onze gemeente is ambtelijk en bestuurlijk betrokken en houdt uiteraard vinger aan de pols.’

Rijksmonument
Zowel het college als de RCE erkennen de waarde van de bijzonder plek bij Sleeuwijk. Om het verhaal van de brugpijlers levend te houden worden ze in ieder geval worden vermeld in de toekomstige digitale kwaliteitsatlas (cultuurhistorische waardenkaart). Daarnaast onderzoekt het college hoe men in de toekomst meer (blijvende) bekendheid kan geven aan de brugpijlers. De mogelijkheid bestaat zelfs dat de brugpijlers worden aangewezen als rijksmonument.

Volgend jaar komt er een aanwijzingsprogramma met betrekking tot de Koude Oorlog. De RCE heeft laten weten dat ze de pijlers voor het project in het vizier hebben en dat ze blij zijn dat vanuit de gemeente het draagvlak voor dit jonge militaire erfgoed groeit. ‘In het voorjaar van 2023 weten we hier meer over en afhankelijk van de uitkomsten zullen we bekijken welke vervolgstappen er nodig zijn. ‘Duidelijk is in ieder geval dat er vooralsnog geen ontwikkelingen op stapel staan die een gevaar opleveren voor het voortbestaan van de brugpijlers. De dichte begroeiing ter plaatse vinden wij overigens prima passen bij het geheimzinnige karakter van de bouwwerken.’

Zie ook:

Lees meer over:

Sleeuwijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.