Schade vernielde - historische - graven begraafplaats Laantje bedraagt 25.00 euro

WERKENDAM - Op de gemeentelijke begraafplaats ’t Laantje in Werkendam zijn zeventien gedenktekens door vandalisme beschadigd. De gemeente Altena heeft contact gelegd met de getroffen rechthebbenden en helpt hen bij de afhandeling van de schade. Van de daders is nog weinig bekend.
Vandalen vernielden op of kort voor 2 april 2025 zeventien - ook historische - gedenktekens op de gemeentelijke begraafplaats ’t Laantje in Werkendam. Het gaat om oude gedenktekens op een begraafplaats die veel historische kenmerken en graven heeft. De impact op de nabestaanden, op de gemeenschap en op het aanzien van deze begraafplaats is groot. Door de gemeente is aangifte van vandalisme gedaan bij de politie en de rechthebbenden is aangeraden hetzelfde te doen.
Herstel gedenktekens
Het college laat weten: 'Rechthebbenden zijn in principe altijd zelf verantwoordelijk voor herstel van beschadigde gedenktekens. Omdat na vandalisme echter een complexe situatie ontstaat waarbij ook mogelijk het verhalen van kosten nog gedaan moet worden, is er voor gekozen om de rechthebbenden in deze te ontzorgen. Als zij de gemeente een machtiging geven, wordt de opdracht tot herstel voor hen gegeven en wordt ook het (mogelijk) verhalen van de kosten voor hen gedaan.'
De gemeente rekent met drie soorten kosten Allereerst graven met bekende rechthebbenden: herstelkosten daarvan bedragen 9.900 euro. Van één historisch graf zonder rechthebbende zijn de kosten 2.000 euro. Van graven zonder bekende rechthebbenden: worden de brokstukken maximaal vijf jaar bewaard. Daarnaast worden nabestaanden opgeroepen zich te melden. Dat kan tot 4 april 2030. De kosten van herstel voor deze graven kan oplopen tot 12.000 euro.
Informatie en overleg
Meteen na het incident is de gemeente gestart met het achterhalen en informeren van de rechthebbenden van de graven. Er is persoonlijk contact geweest met de mensen die bij de gemeente bekend zijn. Om bij de graven waarbij geen rechthebbenden bekend zijn deze alsnog te kunnen achterhalen, is er op de begraafplaats bij de graven zelf en op het entreebord een oproep gedaan om zich bij de gemeente te melden.
Ook vond een bijeenkomst in Werkendam plaats met de rechthebbenden om hen te informeren over het proces en de wijze waarop de gemeente het voortouw heeft genomen in passende maatregelen. Daarbij is aangegeven dat de gemeente de rechthebbenden graag wil begeleiden gedurende dit traject. Ook sprak het college zijn afschuw uit over de grafschennis.
Vervolg
Zodra de machtiging is opgesteld wordt aan de bekende rechthebbenden gemeld waaruit het herstel van hun gedenkteken bestaat en gevraagd of zij de gemeente willen machtigen om de vervolgstappen voor hen te zetten. Hierna wordt opdracht gegeven voor herstel van de gedenktekens. Betrokken mensen worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom hun gedenktekens.
Kosten verhalen
Het verhalen van de kosten op de mogelijke daders is afhankelijk van het wel of niet vinden van daders. Mocht dit niet mogelijk zijn, wil het college de kosten nog proberen te claimen via de Nederlandse Organisatie voor Debiteuren en Rechtsvordering (NODR). De kosten zullen in ieder geval niet worden verhaald op rechthebbenden.
Foto ter illustratie.