Extra straatverlichting buitengebied voor veiligheid fietsers

ALTENA - Altena wil de verkeersveiligheid voor fietsers in Altena verbeteren door de openbare verlichting uit in het buitengebied uit te breiden. Ook is ook tussen welke kernen er nog geen verlichte route ligt.
Altena heeft ambities om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren, met name langs schoolroutes. Hiervoor is 100.000 euro beschikbbar om openbare verlichting in het buitengebied uit te breiden. Dit bevordert de (sociale) veiligheid van fietsers.
Het gaat om de volgende wegen:
• Parallelweg tussen Giessen en Andel;
• Veldweg tussen Rijswijk en Woudrichem;
• Woudrichemseweg en Almkerkseweg tussen Woudrichem en Almkerk;
Op de Woudrichemseweg en Almkerkseweg is slimme verlichting geplaatst, dit houdt in dat de verlichting feller gaat branden als er fietsers zijn. De ervaringen hiermee zijn goed.
• Jan Spieringweg en Ruigenhoekweg, vanaf Almkerkseweg, via Oudendijk, richting Sleeuwijk.
Met een eerder gereserveerd bedrag van 320.000 euro zou elke kern onderling verbonden kunnen worden door minimaal één verlichte route. De ervaringen van de eerdere verbetering van de verlichting in het buitengebied waren goed. Prioriteit wordt gegeven aan het schoolverkeer op routes die veel gebruikt worden door lerlingen.
Het gaat om Hoge Maasdijk (Andel) (naar Prinsentuincollege en in aanleg zijnde bustransferium, tevens route naar Sleeuwijk/Gorinchem); Langs de N283, Nieuwe Steeg/Jachtlaan (tot aan Kortveldsesteeg, Dussen/Hank) (route naar Raamsdonksveer). Hoofdgraaf/Buitenhof (Andel) (naar Prinsentuincollege, tevens route naar Sleeuwijk/Gorinchem); Merwededijk/Woudrichemsedijk (Sleeuwijk/Woudrichem, route naar Sleeuwijk/Gorinchem).
Ook zijn er routes waar geen verlichting tussen dorpen en voorzieningen is. Dat zijn de Uitwijksestraat/Rijswijksesteeg (Uitwijk/Rijswijk); Oude Weidesteeg (Babyloniënbroek); Biesheuvelweg (Wijk en Aalburg); Broeksestraat (Babyloniënbroek).
Planning
De uitvoeringstermijn is afhankelijk van de aanwezigheid van een kabel. Wanneer er al een kabel ligt wordt de route in 2025 voorzien van (extra) verlichting. Wanneer er nog geen kabel ligt is de wachttijd bij de netbeheerder ruim een jaar voordat er een kabel gerealiseerd kan worden en daarmee de lichtmasten geplaatst kunnen worden.
Onderlinge afstand
Voor alle wegen waar verlichting wordt geplaatst, wordt de onderlinge afstand tussen de lichtmasten 100 meter. Deze afstand is gekozen op basis van visuele waarnemingen en ervaringen van routes die reeds verlicht zijn. Met een onderlinge afstand van 100 meter voelen fietsers zich veilig waardoor het fietsen aantrekkelijker wordt gemaakt.
Voor de Biesheuvelweg en Broeksestraat kiest de gemeente voor een onderlinge afstand van 200 meter. Hiervoor is gekozen omdat een extra verlichte noord-zuidverbinding gewenst is maar dat er in vergelijking met de andere routes minder fietsers zijn. Om toch binnen het budget deze route te verlichten is voor een onderlinge afstand van 200 meter gekozen.
Foto ter illustratie.