Door aanhoudende droogte voert Waterschap water aan

REGIO - Dit voorjaar is extreem droog. Die droogte houdt aan en de vraag naar water neemt toe. Voor hoge waterstanden in de sloot voert Waterschap Rivierenland volop water aan uit de grote rivieren, ook al is de waterstand daar laag. ‘We verliezen water aan wegzijging, verdamping en groei van gewas en natuur. We vragen telers om onderling af te stemmen wanneer zij het beschikbare water gebruiken voor beregening van hun akker of boomgaard. Het lijkt wel juli, we voeren dan ook volop water aan.’
Toestand watersysteem
Er valt geen druppel neerslag en het landelijke tekort evenaart deze maand het record van droogste jaren ooit. Rivieren staan lager dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Grondwaterstanden blijven dalen, op steeds meer plekken tot onder normale waarden voor de tijd van het jaar.
In het Gelderse rivierengebied zijn effecten eerder merkbaar dan op de zeeklei in Altena of het veenweidegebied van Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Sloten verliezen water door wegzijging en verdamping, niet alleen op hogere oeverwallen maar ook in lage komgronden. We voeren vanuit de grote rivieren steeds meer water aan om op zomerpeil te blijven. Door de oostenwind is de rivier in het westen relatief laag waardoor bij eb minder inlaat mogelijk is.
Het Waterschap laat weten: “In veel gebieden staan we ruim boven peil, soms tegen de bovenmarges. Zo proberen we grondwater aan te vullen, natuur en landbouw te voorzien van water. Veel telers van fruit en gewas geven aan dat ze willen beregenen tegen de droogte. Tegelijk vragen veehouders water voor het uitrijden van mest. Lokaal is juist een minder hoge waterstand gewenst in verband met maaien van gras. Dit maatwerk leveren we zo goed mogelijk. We vragen telers om onderling af te stemmen wanneer zij het beschikbare water gebruiken voor beregening van hun akker of boomgaard.”
Foto ter illustratie.