Toontje Sprenger Pluim voor Marloes Hofstede

ALTENA – WERKENDAM: De zeventiende Toontje Sprengerpluim werd dinsdag (18-3) toegekend aan Marloes Hofstede uit Werkendam (raadslid Progressief Altena) voor haar inzet voor meer vrouwen in de politiek. De uitreiking was voorafgaand aan de raadsvergadering van de gemeente Altena.
Vorig jaar maart was Hofstede met nog enkele raadsleden uit Altena te gast bij ‘de politieke vrijdag’ bij Op1. Daar mocht ze vertellen over vrouwen in de politiek. Aan presentator Sven Kockelman over Toontje Sprenger, naamgeefster van de pluim die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouw uit het openbaar) bestuur. Zo gaf ze Toontje Sprenger voor even landelijke bekendheid.
Raadslid
De Toontje Sprengerpluim, die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt rond Internationale Vrouwendag (8 maart), is een initiatief van Hannie Visser-Kieboom en verwijst naar Toontje Sprenger, zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Samen met een zus en broer runde ze café Sprenger bij het voetveer van Sleeuwijk naar Gorinchem. Meer over Toontje Sprenger is te zien op het filmpje van de uitreiking van de dertiende pluim.
Voorgangers
De Toontje Sprengerpluim werd eerder uitgereikt aan Hetty van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke de Boer-van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij, Carola Schouten, Riet de Graaf, Jade Buchholtz, Anne-Wil Maris, Pauline van den Tol, Fientje Bax en Wendy van Ooyen.
Aandacht
Met het uitreiken van de pluim wordt zo jaarlijks aandacht gevraagd voor meer vrouwen in politiek en besturen. Besturen horen een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Zo telt de huidige gemeenteraad van Altena acht vrouwen en zijn drie van de vijf wethouders in de gemeente Altena vrouw.
Straatnamen
Om vrouwen meer zichtbaar te maken is tevens een verzoek ingediend bij de gemeente Altena om in het dorp Sleeuwijk een straat te vernoemen naar Toontje Sprenger. Dit verzoek staat inmiddels op de agenda van de straatnamencommissie. Ook elders in Nederland zijn straten vernoemd naar vrouwelijke raadsleden; het gaat om ca. dertig gemeenten.
Foto PA op FB.