Altena bereidt zich voor op financieel onzekere jaren

ALTENA - Het college van burgemeester en wethouders van Altena biedt de gemeenteraad een sluitende begroting voor 2025 aan. Altena blijft investeren in leefbare kernen en trekt geld uit voor verkeersveiligheid, scholen en sportvoorzieningen. Er is extra oog voor kwetsbare inwoners. Toch moeten er keuzes gemaakt worden om tekorten vanaf 2026 te voorkomen.
Wethouder financiën Hans Tanis: “De ambities van het college en aanvullende wensen van de raad bij de kadernota 2025 kregen een plek in de begroting 2025. De totale omvang van de begroting is 192 miljoen. We zijn als college tevreden dat we, ondanks de stijgende kosten, deze sluitende begroting aanbieden aan de gemeenteraad. Tegelijkertijd is er genoeg werk te verzetten om de komende jaren ook financieel gezond te blijven. Samen met de gemeenteraad staan we voor een opgave en moeten we keuzes maken.”
Verantwoord investeren
Het college ligt op koers met het behalen van ambities uit het bestuursakkoord. Het werkt aan belangrijke opgaven met programma’s die onder andere inzetten op beschikbare woningen, vitale inwoners, bestaanszekerheid en een circulair voedselsysteem.
Er komt een Altenabon voor inwoners die het financieel lastig hebben. Een financieel steuntje in de rug om bij lokale ondernemers uit te geven. Daarnaast vragen de taken en verantwoordelijkheden van de gemeente op het gebied van bijvoorbeeld jeugdzorg, veiligheid maar ook op het gebied van water en riolering in 2025 investeringen en inzet van medewerkers. Ook is er aandacht voor 80 jaar bevrijding, omdat het belangrijk is die verhalen door te geven aan nieuwe generaties.
Lokale belastingen
Het college stelt de gemeenteraad voor om geen grote stijging van kosten bij inwoners neer te leggen. De onroerende zaakbelasting stijgt mee met de inflatie. Vanwege nodige investeringen in een toekomstbestendige riolering nemen de kosten toe en stijgt de rioolheffing, maar daartegenover staat een daling van de afvalstoffenheffing.
Keuzes maken om tekorten te voorkomen
In toekomstige jaren dreigen tekorten door onder andere veranderende inkomsten vanuit het Rijk en stijgende prijzen. Om tekorten vanaf 2026 te voorkomen maken college en gemeenteraad volgend jaar keuzes om kosten te dempen en inkomsten te vergroten. Op 12 november is het debat over de begroting in de gemeenteraad en wordt deze definitief vastgesteld.
Foto's: ter illustratie.