Oorlogsmuseum Veen zoekt kaarten en verhalen uit WO2

VEEN/GIESSEN: 'Van ansichtkaart naar foto’s uit de tijd van de mobilisatie!' Recentelijk heeft Oorlogsmuseum Veen een ansichtkaart opgenomen in de collectie. Deze kaart, verzonden op 15 mei 1940 door Johannis van Tilborg, meldt dat het goed met hem ging. Dankzij de hulp van verschillende mensen is het de museumvrijwilligers gelukt om de familie van Johannis op te sporen en foto's van hem te bemachtigen.
Kok
Johannis van Tilborg werd in 1919 geboren in Giessen en diende als kok bij het 1e Regiment Wielrijders (2-I-1 RW). Tijdens de Meidagen van 1940 trok het regiment zich vanuit Noord-Brabant terug naar Holland, waar ze de opdracht kregen om op te rukken richting Rotterdam. Alleen kwamen ze niet verder dan de brug over de Noord bij Alblasserdam. Aan de overkant van deze brug zaten al de Duitsers. Het Nederlandse leger heeft geprobeerd de Duitsers te verdrijven. Tijdens deze gevechten vielen er verschillende slachtoffers, de gebeurtenissen van die dagen hebben diepe sporen nagelaten.
Militairen
In Altena waren ook veel Nederlandse militairen gelegerd. Altena maakte onderdeel uit van de Vesting Holland, waar de Nieuwe Hollandsche Waterlinie een belangrijk onderdeel van was. Ook
aan de bruggen aan de zuidkant van de gemeente waren verschillende dekkingsdetachementen. De militairen in Altena kwamen vaak niet uit de regio. De Nederlandse militairen uit Altena werden in heel Nederland ingezet, verschillende van hen kwamen om tijdens de strijd tegen de Duitsers. Het is jammer dat er in Nederland relatief weinig aandacht is voor de Meidagen van 1940. Deze periode is van groot historisch belang, maar er zijn nog veel onbekende verhalen die wachten om verteld te worden.
Verhalen delen
Het verhaal van Johannis van Tilborg is daar een goed voorbeeld van. Door deze verhalen te delen, zorgen we ervoor dat ze niet verloren gaan en dat de herinneringen aan de ervaringen en offers van die tijd levend blijven.
'Als u zelf nog documenten, foto's of kaarten uit de oorlog heeft, zouden we het enorm waarderen als u contact met ons opneemt. Wij hebben altijd interesse om deze waardevolle stukken geschiedenis te ontvangen en te bewaren. Elk verhaal, hoe klein ook, draagt bij aan het grotere geheel en helpt ons een completer beeld te schetsen van deze belangrijke periode in onze geschiedenis. Laten we samen zorgen dat deze verhalen niet vergeten worden, zodat toekomstige generaties kunnen leren van het verleden en de offers van hun voorouders kunnen eren.'
Foto Collectie militaire wielrijders/Stichting Fort isabellakazerne