Meer onderzoek nodig naar mogelijke verontreiniging TGG Noordwaard

08 maart 2024 • 00:00 door Redactie
Meer onderzoek nodig naar mogelijke verontreiniging TGG Noordwaard
Het vervolgonderzoek van bodem en grondwater gaat twee jaar duren.

ALTENA - In de Noordwaard zijn in dijken en kades verontreinigingen aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn van de eerder gebruikte thermisch gereinigde grond (TGG). Voordat er een conclusie getrokken kan worden, is er eerst meer en beter onderzoek nodig om verbanden onomstotelijk vast te stellen, zoals monitoring van grondwater en mogelijk ook bodemonderzoek. De gemeente Altena gaat met Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat in gesprek wat dit betekent voor de situatie in de Noordwaard.

Bij de werkzaamheden in april 2021 was er geen aanleiding te veronderstellen dat er ecologische en landbouwkundige problemen waren die aanleiding gaven tot nader onderzoek, 'zoals bijvoorbeeld bij de gemeente Bunschoten wel het geval was: sterfte van vee, vis en zoutafzetting ter plaatse van de slootkanten'. Aldus het college in een antwoordbrief aan de gemeenteraad.

Vragen
Sinds recente toepassingen op diverse plekken in Nederland zijn vragen ontstaan over de effecten van toegepaste TGG op de omgeving door uitloging vanuit TGG naar bodem, grond- en oppervlaktewater. Het college: 'Het vertrouwen in thermisch gereinigde grond als milieukundig geschikte grond werd in 2016 geschaad nadat bleek dat de kwaliteit op drie locaties (Westdijk in Bunschoten, de oevers van de Plas van Heenvliet en de Zeedijk bij Perkpolder), onder andere door bijmenging van diverse stoffen, niet altijd voldeed aan de samenstellingsnormen en emissietoetswaarden die gesteld worden vanuit het Besluit Bodemkwaliteit. Naar aanleiding hiervan heeft het waterschap in de periode van 2019 en 2023 meetpunten uiteengezet in binnendijkse teensloten direct grenzend aan dijken waar wel of geen thermisch gereinigde grond is toegepast.'

Onderzoeksrapport
In het rapport van onderzoeksinstituut Deltares (11-1-2024) staat: “Voor de set met stoffen gerelateerd aan TGG worden voor arseen en de zouten (bromide, chloride en sulfaat) bij enkele locaties naast dijken met TGG normen voor waterkwaliteit overschreden die niet worden overschreden in teensloten bij dijken zonder TGG. Met de huidige meetfrequentie is het echter lastig vast te stellen of het om enkele uitschieters gaat of om structurele normoverschrijdingen. Daarnaast is op basis van deze meetreeks het risico dat het gebruik van het oppervlaktewater als irrigatiewater tot effecten op de gewasgroei leidt gering. Aanbevolen wordt om ook de situatie in het grondwater en de bodem beter in beeld te brengen aan de hand van grondwatermonitoring en modellering, om zo een completere risico inschatting van de effecten van TGG te kunnen opzetten.”

Twee jaar
Voor de gemeente Altena is het belangrijk dat er snel een vervolgonderzoek wordt gestart om tot een complete risico-inschatting te komen. 'We willen graag weten wat dit betekent, of mogelijk gaat betekenen voor onze inwoners in de Noordwaard en de natuur- en waterkwaliteit in het gebied. Het waterschap deelt onze zorgen en heeft aangegeven dat ook zij het belangrijk vinden. Zij gaan door met het geadviseerde vervolgonderzoek, waarvoor ze de komende twee jaar voor uit trekken.'

Gemeente Altena blijft met het waterschap en RWS in gesprek en 'zal dit dossier nauwgezet volgen'.

Foto's: © Mediaplein Altena.Net

Meer over: