woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Park Vlietstraat 30ste locatie hophof Altena

16 april 2021 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Afgelopen week werd door Brabants Landschap en de LinieWerkers een hoppaal in de grond geplaatst voor het dertigste hophof in Altena.

Het hophof is gesitueerd aan de kop van het park Vlietstraat in Sleeuwijk. Stichting Natuurinclusief Altena, die samen met bewoners het hophof zullen gaan onderhouden, hoopt dat er over een paar jaar voldoende hop groeit om een eigen lokaal Altena bier te laten brouwen. Daarnaast is een hophof ook fraai om te zien, goed voor de biodiversiteit en houdt het de eeuwenoude hopcultuur van Altena levend.

Middeleeuwen
In 2019 nam Stichting Hop van Altena het initiatief om de kleinschalige hopteelt te herintroduceren. Het land van Altena was in de middeleeuwen één van de belangrijkste hopleveranciers voor brouwers in Holland, Brabant en ver daarbuiten. Het is de ambitie van de initiatiefnemers om Altena als hét hopeiland van Nederland te positioneren. Een plek waar over een aantal jaar heel Nederland komt helpen om de hopoogst te beleven en om van het mooie Altena in al haar facetten te genieten.

Locaties
Inmiddels zijn er in de meeste kernen al één of meerdere hophoven gerealiseerd en staan er een dikke 500 hopplanten op het eiland in de grond. Stichting Hop van Altena hoopt nog wel geschikte hoplocaties in Uitwijk en Waardhuizen te vinden. Ook kunnen er nog een aantal bij in- en rond Werkendam en Nieuwendijk/Kille. Een geschikte locatie moet niet alleen goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, de grondeigenaar moet ook bereid zijn om - bijvoorkeur met omwonenden - het hof te onderhouden. Van de hop wordt bier gebrouwen dat weer verkocht kan worden om het hophof te onderhouden.

Geïnteresseerden worden uitgenodigd contact op te nemen met de Stichting Hop van Altena via info@hopvanaltena.nl of 06-53206099.

Lees meer over:

Altena bier hophof
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.