vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

CDA wil snel lokaal verbod op gebruik van lachgas

12 april 2021 (door AalburgNet)

ALTENA - Het CDA wil liever vandaag dan morgen een lokaal verbod op de overlast door lachgas. Een landelijke regeling laat te lang op zich wachten. Daarom moet de gemeente haast maken, meent de fractie.

Artsen slaan alarm over lachgas: "Zware hartinfarcten onder twintigers’. Deze kop stond 26 maart boven een artikel  in Het Parool. "Overvloedig gebruik van lachgas", zo valt verder te lezen, "kan niet alleen het zenuwstelsel aantasten, maar leidt ook tot bloedstolsels met hartinfarcten en andere vaatafsluitingen als gevolg. Artsen slaan alarm over lachgas: zware hartinfarcten onder twintigers." Aldus Het Parool.

Landelijke regeling
Demissionair staatsecretaris Blokhuis kondigde eind 2019 naar aanleiding van een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM aan dat er een landelijk lachgasverbod zou komen. De streefdatum van 1 januari 2021 bleek onhaalbaar. Wanneer het verbod nu in zal gaan, is onduidelijk. Om die reden zien veel gemeenten zich genoodzaakt zelf een verbod in te stellen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). CDA Altena is ook voorstander van een dergelijke regeling, het liefst 'op zeer korte termijn. 

Vragen
De fractie vraagt zich dan ook af of het college de zorgen van het CDA deelt over de gevaren van lachgas (distikstofmonoxide). De partij wil weten of het college contact heeft met de landelijke overheid om het gebruik van deze drugs te ontmoedigen en het gebruik, handel of productie strafbaar te stellen. CDA Altena wil verder geinformeerd worden wat de gemeente, naast preventie, verder doet om het gebruik en de overlast van lachgas in Altena tegen te gaan.

Zie ook:

Lees meer over:

Drugs Lachgas
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.