vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Hugo de Groot ontsnapte 400 jaar geleden en dat wordt groots herdacht

22 maart 2021 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - POEDEROIJEN:  Maandagmorgen (22-3) ging op Loevestein het Hugo de Groot-jaar van start. Een historisch moment in de Nederlandse geschiedenis. Het is deze dag exact 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist uit Loevestein ontsnapte. Met een spectaculaire video van de moderne ontsnapping van Hugo de Groot in 2021 en de opening van de expositie: 400 jaar Hugo de Groot is het Hugo de Groot-jaar officieel gelanceerd.

Speciaal ter ere van het jubileum van Hugo de Groots ontsnapping werd zijn ontsnapping nagebootst in de huidige tijd. Hoe zou zijn ontsnapping er in 2021 hebben uitgezien? De video laat zien hoe hij met zijn vrouw Maria plannen maakte, hulp kreeg van zijn dienstmeisje Elsje en de ontsnapping uiteindelijk volbracht.

Activiteiten
Door heel Nederland vinden online en offline activiteiten plaats rond Hugo de Groot. Van Museum het Prinsenhof in Delft tot aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Tijdens het Hugo de Groot-jaar is op Loevestein de expositie 400 jaar Hugo de Groot op Loevestein te bewonderen. In de expositie zijn niet alleen Hugo´s cel en boekenkist te zien, maar wandel je letterlijk door een universum van gedachten. Te bekijken valt hoe experts zoals astronaut André Kuipers, de theoloog des vaderlands, Almatine Leene en coördinator humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis, Tessa Beeloo, actuele kwesties uit Hugo's gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog?

Hoofd Museale Zaken, Annabel Dijkema: "In de expositie staan we niet alleen stil bij de ontsnapping van Hugo de Groot maar vooral bij wie hij was en zijn gedachtengoed. Gedachten zijn vrij, die kun je niet opsluiten. Net zoals bij Hugo de Groot, hij liet zijn gedachten niet opsluiten en schreef vele bekende werken in zijn tijd op Loevestein".

Gedachtegoed
Hugo de Groot relevant Hugo de Groot heeft met zijn boeken de loop van de geschiedenis veranderd en zijn ideeën zijn ook vandaag relevant. Wat deze geniale rechtsgeleerde heeft nagelaten is van fundamenteel belang voor tolerantie, verdraagzaamheid, vrede, vrijheid en het hedendaagse recht op nationaal en internationaal niveau. Loevestein wil met het Hugo de Grootjaar een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over deze thema’s en de bewustwording van de waarde van dit erfgoed.

Actueel
Het gedachtegoed van Hugo de Groot is dagelijks op verschillende plekken aanwezig en niet alleen op Loevestein. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht zijn nog steeds actueel. Ed Dumrese (directeur Loevestein): “Of het nou gaat om conflicten tussen staten, humanitair oorlogsrecht of zeerecht, juist in de wereld van vandaag, waar macht weer boven recht lijkt komen te staan, is zijn nalatenschap van groot belang. Net als tolerantie ten opzichte van verschillende geloofs- en levensovertuigingen en verdraagzaamheid. Dit zijn belangrijke thema’s van vandaag in onze verhardende en polariserende wereld.”

Postzegel
Speciaal ter ere van het Hugo de Grootjaar is er een Hugo de Groot postzegel uitgebracht. Een stijlvol ontwerp van Sandra Smulders bestaande uit een drieluik map met het levensverhaal van Hugo de Groot. De map bevat 5 verschillende postzegels met een geschilderd portret en oude afbeeldingen van Hugo de Groots veroordeling en ontsnapping.

Kijk voor meer informatie op www.hugodegroot.nl.

(Foto's slot Loevestein)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.