donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Opnieuw fakkelprotest in Woudrichem tegen Coronamaatregelen

19 maart 2021 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Opnieuw demonstreerden vrijdagavond (19-3) enkele tientallen mensen met fakkels tégen het huidige coronabeleid. De groep verzamelde zich dit keer op ‘t Rond in Woudrichem. Het protest verliep in alle rust en redelijkheid en de gemeente besloot dan ook niet in te grijpen.

De mensen kwamen  om een uur of acht in de avond samen op initiatief van de groep die zich Fakkeltocht gemeente Altena noemt.

Een protestmars werd niet gelopen, deze was niet aangemeld bij de gemeente en werd dan ook niet toegestaan. De demonstranten werden daarom in goed overleg naar ‘t Rond verwezen.
De groep mensen, afkomstig uit diverse kernen van Altena, is het oneens met de buitensporige maatregelen en willen weer terug naar de ‘oude’ situatie.

De gemeente en de politie waren ook ter plaatse. Men was via eerdere internetberichten de bijeenkomst op het spoor gekomen. Goede gesprekken tussen de partijen markeerden de sfeer. Er werd dan ook niet verder ingegrepen. Bekeuringen werden niet gegeven. Mensen hielden zich aan de 1.5 meter afstand en lieten zich naar 't Rond dirigeren.

Voor de avondklok was iedereen weer thuis.

In februari was er een ook een vreedzaam protest. Ook toen hield ieder zich aan de regels en gingen mensen op tijd naar huis.

Recht op demonstratie
Demonstreren mag, dat is een grondrecht dat geldt voor iedereen. Op basis van artikel 9 van de Grondwet en de uitwerking hiervan in de Wet openbare manifestaties (Wom). Zolang een demonstratie vreedzaam verloopt en de veiligheid van demonstranten en omwonenden wordt gewaarborgd, doet de politie er alles aan om de uitoefening van dat recht mogelijk te maken.

Demonstranten moeten wel een onderlinge afstand van 1,5 meter aanhouden. Als dat niet mogelijk is op de demonstratielocatie, kan dat een reden zijn voor een burgemeester om de demonstratie te verbieden. Agenten kunnen bekeuringen uitschrijven als er geen afstand wordt gehouden. De maatregelen in verband met de uitbraak van het coronavirus vervallen tijdens een demonstratie niet. Aldus de regelgeving van de Rijksoverheid.

Lees meer over:

protest Fakkeltocht demonstratie
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.