zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

300 afvalcontainers blijken verkeerd gechipt

16 maart 2021 (door WoudrichemNet)

ALTENA - In opdracht van de gemeente Altena werden eind vorig jaar circa 45.000 chips van de huishoudelijke afvalcontainers gewisseld. Bij controle is geconstateerd dat dit in 99,3% goed is gegaan, maar dat voor 300 adressen mogelijke een foutieve wisseling heeft plaatsgevonden. De komende weken wordt de administratie op orde gebracht. De betreffende huishoudens worden geïnformeerd.

De reden van de chipswissel  van de groene en grijze containers was dat ze technisch en economisch waren afgeschreven en dat niet alle uitleessystemen van afvalinzamelaars de oude chips konden uitlezen. In totaal zijn circa 45.000 chips gewisseld.

Afvalstoffendienst Den Bosch stelde eind februari vast dat bij een aantal containers de registratie niet juist was. Nader onderzoek wees uit dat een aantal restafvalcontainers gechipt is als groencontainers en vice versa. Administratief heeft dat consequenties. Wanneer de groene container gechipt is als restafvalcontainer ontvangen mensen een foutieve aanslag.

Foutmarge
Op basis van de controles van de Afvalstoffendienst blijkt dat het gaat om zo’n 300 aansluitingen waar het is misgegaan. De gemeente: 'Hoewel deze foutmarge beduidend onder de 1% ligt, vinden wij het zo’n 300 keer teveel.' De inwoners die het betreft, ontvangen een brief waarin de zaak wordt uitgelegd, een zeer welgemeend excuus en een oplossing. 'Het eventueel teveel in rekening gebrachte bedrag bij de factuur reinigingsrecht 2020 zal worden teruggestort. Naar verwachting is dat gemiddled 20 euro. Het eventueel te weinig in rekening gebrachte bedrag zal niet alsnog worden geïnd.'

De inkomstenderving van gemeente Altena is een kleine 10.000 euro. Over de afwikkeling van de schade die de gemeente heeft, wordt met het bedrijf dat de de chips plaatste verder overlegd.

Lees meer over:

afvalcontainers
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.