woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Anne-Wil Maris verdient Toontje Sprengerpluim

8 maart 2021 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Anne-Wil Maris, gemeenteraadslid voor Progressief Altena, werd dit jaar vereerd met de Toontje Sprengerpluim. De prijs is toegekend als waardering voor haar inzet voor meer vrouwen in politiek en bestuur in Altena. De pluim werd uitgereikt bij het oude raadhuis van de voormalige gemeente Sleeuwijk, waar de naamgeefster van de prijs ooit raadslid was.

Anne-Wil Maris is historica en in het dagelijks leven werkzaam bij Erfgoed Brabant, ondermeer als regisseur Zuiderwaterlinie. Zij is sinds 2019 raadslid voor Progressief Altena. "De raad is een afspiegeling van de gemeente waarin we wonen. De helft van de inwoners in Altena is vrouw. Een gelijkere man-vrouwverdeling in de politiek betekent een betere vertegenwoordiging van de inwoners”, aldus Anne-Wil. “Dat zorgt ervoor dat meer onderwerpen aan bod komen, waardoor mensen zich meer gehoord en gezien voelen. Als raadslid wil ik die verbinding maken. Samen, mét de mannen in onze raad, komt de kracht van Altena naar voren. Daarom is het belangrijk dat bij het politieke gesprek en in de gemeenteraad vrouwen hun plek innemen en hun kennis delen."

Contact
Vanaf het eerste begin zocht ze dan ook contact met andere vrouwen in de raad en dan doen politieke grenzen er niet toe. "Laten we ervoor zorgen dat meer vrouwen en meisjes zich met de politiek gaan bemoeien, omdat dat het gewoon waard is. Dat ze zichtbaar en aanwezig zijn en elkaar inspireren. Goede voorbeelden spreken tot de verbeelding, net zoals goede resultaten en ook omdat het gewoon een ontzettend mooie job is.”

Aanmoediging
"We staan daarin niet alleen. Veel vrouwen, én mannen, zijn ons voorgegaan”, benadrukt ze. “Toontje Sprenger is zo’n vrouw en alle vrouwen die in de loop der jaren de Toontje Sprenger Pluim mochten ontvangen. Zonder dat verleden zijn we spoorloos. We staan op de schouders van onze voorgangers en het is voor mij een eer om in deze galerij opgenomen te worden. Ik zie de pluim als een erkenning, maar vooral ook als signaal en aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Dit is niet het einde, slechts het begin."

Toontje Sprenger Pluim

De pluim wordt jaarlijks door initiatiefneemster Hannie Visser-Kieboom uitgereikt op Internationale Vrouwendag (8 maart). De prijs verwijst naar Toontje Sprenger. Zij was in 1939 het eerste vrouwelijke raadslid in het Land van Heusden en Altena, in de gemeente Sleeuwijk en De Werken c.a. Met het uitreiken van de pluim wordt aandacht gevraagd voor meer vrouwen in politiek en bestuur. De gemeente Altena heeft een vrouwelijke wethouder en zeven vrouwelijke raadsleden. Vorig jaar (2020) ging de pluim naar Jade Buchholtz.

(Foto Corinne Tekst&Beeld)

Zie ook:

Lees meer over:

toontje sprenger pluim
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.