vrijdag 23 februari 2024

Alles over Altena

Waterschap waarschuwt: 'Niet schaatsen op de uiterwaarden'

11 februari 2021 (door WerkendamNet)

REGIO - Waterschap Rivierenland raadt met klem af om te schaatsen op het ijs op de volle uiterwaarden. De waterstanden in de rivieren dalen komende dagen snel. Dit betekent dat volle uiterwaarden en buitenpolders langzaam leegstromen. Dit maakt het ijs in de uiterwaarden onbetrouwbaar. Schaatsen op de uiterwaarden is daarom evensgevaarlijk.

Daarnaast is er veel kwelwater in het rivierengebied. Kwel is rivierwater dat door de druk van de hoge rivier onder de dijk wordt gedrukt. Dit kwelwater komt terecht in grondwater, sloten en vaarten. Omdat kwelwater een hogere temperatuur heeft dan het water in sloten, kan ijs zwakker worden. Daarnaast moeten we op veel locaties met gemalen overtollig water afvoeren als gevolg van de vele kwel. Hierdoor beweegt het water waardoor ijs zwak en onbetrouwbaar wordt.

IJsvereniging
Het waterschap tipt de inwoners die willen gaan schaatsen: 'Doe dit op door ijsverenigingen gecontroleerde plekken.Neem daarbij alstublieft de Coronamaatregelen in acht.'

Voor meer informatie over ijsverenigingen in de buurt en veilig schaatsen, kijk op schaatsen.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.