donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

App 'Buurtpreventie Woudrichem' zoekt nieuwe beheerder

11 februari 2021 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het is amper nog voor te stellen dat, tot midden jaren 90, in de vesting van Woerkum het hoofdbureau van de Rijkspolitie van de toenmalige gemeente Woudrichem was gevestigd. In de hoogtijdagen telde het korps 25 dienders. Voor heel Altena waren dat er ongeveer 75. Dat meldt Vestingkrant 't Poortaol.

Nu zijn er binnen de gehele gemeente Altena nog slechts acht wijkagenten, waarvan twee in de voormalige gemeente Woudrichem. Gelukkig is het aantal inbraken, diefstallen en vernielingen in de gemeente ook sterk afgenomen. Niet alleen in deze streek, maar in diverse landen. “De wereld is heel anders geworden”, zegt de sinds kort gepensioneerde wijkagent van Woudrichem Job van Breugel. “Tegenwoordig hebben veel meer mensen een deurbel met ingebouwde camera hangen of andere apparaten waar opnames mee gemaakt kunnen worden dan dat tien jaar geleden het geval was.”

Buurtpreventie
Ook ‘burgerparticipatie’ speelde een rol in de afname. Zo moedigt de gemeente Altena haar inwoners aan deel te nemen in buurtpreventiegroepen en buurtapp-groepen. Bij de eerste hebben de inwoners een actief contact met de gemeente en politie. Bij een buurtapp is er geen begeleiding.
Ondanks diverse pogingen lukte het niet om binnen de vesting een buurtpreventiegroep echt van de grond te krijgen. Van Breugel: “Als je dat voor elkaar wil krijgen, moet je echt iemand hebben die daar zijn energie in wil steken en dat betekent niet dat diegene zich 24/7 met de buurtpreventie bezig moet houden, maar het zou geweldig zijn voor de vesting als twee of drie mensen dat op zouden willen pakken.”

Wat wel lukte was ‘Buurtpreventie Woudrichem’, een app-groep die sinds 2015 met gemiddeld zo’n negentig deelnemers een oogje in het zeil (van de vesting) houdt. Dat zo’n groep zinvol kan zijn, werd afgelopen maanden weer duidelijk. Dankzij de app werden overlast gevende jongeren succesvol buiten de vesting gehouden.

Uittocht
Afgelopen weken kreeg de groep overigens een soap-karakter. Toen er een discussie in de groep ontstond over het gebruik van WhatsApp als platform, greep de beheerder hard in. Een zestal gebruikers werd - na een waarschuwing - resoluut verwijderd, met als gevolg dat een tiental anderen zelf opstapten.
Beheerder Gosé Kant, die vanaf 2015 bij de app betrokken is, blijft er laconiek onder: “De ervaring leert dat de app alleen werkt als de deelnemers zich beperken tot puur preventie. Iedere keer als er berichten geplaatst worden die niet echt met de veiligheid in de vesting te maken hebben, of als mensen onnodig reageren op berichtjes die geplaatst worden, haken er andere deelnemers af. Ik voel mij niet geroepen om volwassen vestingbewoners persoonlijk aan te spreken op hun gedrag. Als een waarschuwing in de app-groep niet voldoende is, houdt het wat mij betreft op.”

Belangstelling
Na bijna zes jaar wil Kant het beheer van de app overigens wel overdragen. Bewoners die interesse hebben, kunnen hierover direct contact met hem opnemen (+31 6 51 34 95 54).

Bewoners die een discussie over veiligheid en/of preventie willen starten, worden van harte uitgenodigd een ingezonden stuk naar ‘t Poortaol te sturen. De Buurtpreventie Woudrichem-app blijft alleen bedoeld voor noodgevallen.

(Bron Vestingkrant 't Poortaol)

Lees meer over:

wijkagent buurtpreventie vesting
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.