donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Waterstanden rivieren stijgen - hoogwater - update

1 februari 2021 (door WoudrichemNet)

REGIO / ALTENA - Hoogwater in de rivier en uiterwaarden is een natuurlijk fenomeen dat veel mensen aantrekt. Velen gaan dan ook bij de ondergelopen gebieden een kijkje nemen. Het Waterschap reageert: 'We roepen iedereen op om drukte te vermijden op dijken en kades. Houd afstand en ontzie de natuur in ondergelopen uiterwaarden. Wij delen dagelijks op de website van Waterschap Rivierenland de beste beelden en ontwikkelingen.'

De situatie
Bij Lobith stijgt de Rijn maandagmiddag naar 13m +NAP bij Lobith. Officieel is de waterstand dan ‘verhoogd’. Veel uiterwaarden stromen vol. Ook nevengeulen, zoals bij Nijmegen-Lent en Afferden, stromen mee met de Waal. De afgelopen jaren zijn deze aangelegd als onderdeel van Ruimte voor de Rivier. Naar verwachting stijgt de Rijn woensdagochtend naar 14m +NAP.  Dat is nog altijd een meter onder officieel ‘hoogwater’.

Indrukwekkend is het wel. Ook zomerkades van buitenpolders zullen overstromen. Door hoge druk van de rivier ontstaat er binnendijks kwel. In de loop van de week neemt dat toe.

Op de Maas piekt het water komende nacht naar 11,80m +NAP bij Sambeek-Beneden. Dat is officieel een ‘verhoogde’ waterstand. Na dinsdag daalt de Maas licht. De buitenpolders langs de Afgedamde Maas zullen niet vol stromen.

Buitenpolders open, gemaal weggesleept
De afgelopen dagen bereidde Waterschap Rivierenland zich voor op ondergelopen buitenpolders en volle sloten door kwel. Zo openden we langs de Waal de inlaatsluizen van bijvoorbeeld de Gouverneurspolder bij Ochten en de Willemspolder bij Tiel. Door deze buitenpolders alvast vol te laten stromen, wordt schade voorkomen aan de zomerkades als straks de rivier er overheen stroomt.

'Binnendijks was het al nat door veel regen afgelopen week. Nu komt daar kwel bij. Dat zorgt voor volle sloten en natte velden. Bij stuwen openen we schuiven, zodat het water makkelijker weg kan. Onze gemalen draaien volop om het water terug op de rivier te lozen.'

Er is zoveel water in de Betuwe dat het gemaal de Pannerling buiten bedrijf is. Dit drijvende gemaal op het Pannerdens Kanaal vult gewoonlijk de Linge bij Doornenburg. Om schade door hoogwater te vermijden, is het gemaal zaterdagochtend weggesleept naar de haven in Arnhem.

Op de grote rivieren nam ook Rijkswaterstaat maatregelen. Stuwen staan open op de Nederrijn (Driel, Amerongen), Lek (Hagestein) en Maas (Grave, Lith). Keersluizen sloten in het Amsterdam-Rijnkanaal (Ravenswaaij) en Maas-Waalkanaal (Heumen).

Dijkinspecties
Bij 13m +NAP bij Lobith start Waterschap Rivierenland de dagelijkse inspecties van de rivierdijken. Dijkbeheerders kennen hun dijken als hun broekzak. En weten waar ze op moeten letten: zaken als wellen, recente reparaties, een kwetsbare jonge grasmat. Waar nodig nemen we extra maatregelen. We monitoren voortdurend de waterstanden. Permanente dijkbewaking is nog niet aan de orde.

Kijk voor meer beeldmateriaal HIER

(Foto WSR)

Lees meer over:

waterschap hoogwater
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.