zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Woerkumse visverwerker Wylax failliet

14 januari 2021 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Visverwerker Wylax en Woerkum hebben een lange band. Die is nu definitief ten einde. Wylax International is per 13 januari failliet gegaan. Volgens de curator is Corona vooral de boosdoener.

Het bedrijf begon in 1908 in Woudrichem, visser Teunis Wijnbelt was de toenmalige grondlegger van Wijnbelt & Co.
In 1919 ging hij een vennootschap onder firma aan met Jan van Straten, ook visser en ook afkomstig uit Woudrichem. Honderd jaar later nam Visco Holding uit Urk de onderneming over. Een jaar later, in 2020, vertrok Wylax naar Raamsdonksveer.

Zalm
Wylax was een handelsbedrijf in zoetwatervis, Hollandse zalm en paling, waarvan zalm de belangrijkste was voor de omzet. De vis werd aangevoerd door veel Woerkumse vissers en werd gevangen met de zogenaamde galg. Deze werd voortgetrokken door een sleepboot die, midden in de rivier, een kunstmatige kade vormde waartegen de netten (zegen) werden ingehaald. Teunis Wijnbelt en zijn mensen verwerkten en verhandelden al die jaren de vis. En met succes. Zo wilde het Deense en Noorse koningshuis toentertijd uitsluitend Rijnzalm van Wijnbelt uit Woudrichem.

Corona
Anno 2020 handelde het bedrijf vanuit Raamsdonksveer. Dagelijks werd in een speciaal ingerichte hal de vis geportioneerd en op maat gefileerd, ontgraat en gezaagd. Vandaar ging de vis vooral naar  restaurants en lunchrooms. Door de eerste en tweede Coronagolf ging en bleef de horeca dicht. De handel stokte en het bedrijf ging op 13 januari ten onder.

(Foto archief ter illustratie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.