donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Werkendamse aannemer restaureert Jannezandse brug

7 december 2020 (door WerkendamNet)

HANK - Aannemersbedrijf De Vries in Werkendam gaat de monumentale ophaalbrug in Hank restaureren. Archiefkring Hank heeft ingestemd met het restauratieplan, evenals de gemeentelijke commissie Ruimtelijke kwaliteit. Binnen de restauratie wordt de fundering van de brug hersteld, alsook het brugdek. Tevens wordt het ophaalmechanisme gerestaureerd. De brugval wordt vernieuwd, restauratie blijkt redelijkerwijs niet mogelijk.

Vanwege de kosten wordt de Jannezandse brug niet beweegbaar. Het college: ‘Dat is overigens al decennia lang niet het geval. De Bleeke kil, de watergang waarover de brug ligt, is geen doorlopende watergang en niet geschikt voor de scheepvaart.’ Wel kan de brug eventueel op termijn, als dat gewenst is, alsnog beweegbaar gemaakt worden. ‘Met de restauratie blijft het karakteristieke beeld van de ophaalbrug geheel in stand. Bovendien voorziet het restauratieplan in een duurzame en deugdelijke conservering van de metalen bovenbouw. Hierdoor is de brug langere tijd gevrijwaard van onderhoud.’

De restauratie van de brug gaat 326.000 euro kosten.

Wandel- en fietsroute
De Jannezandse brug wordt onderdeel van een wandelroute ‘rondje Hank’. Deze loopt vanuit Hank, over de Visserskade, langs Bleeke kil, over de brug, Oostkilweg en via Nathalsweg weer terug naar het dorp en beslaat vier kilometer.
Ook wordt een fietspad in de polder bij Hank aangelegd, die het dorp met de Aakvlaai, De Kurenpolder, Jachthaven Vissershang en het Jeppegat verbindt. Ook de route over de brug moet onderdeel uitmaken van de fietsroute. Het college neemt dit mee in het lopende onderzoek naar de verkeersontsluiting Hank.

Hillegatsche sluis
Voor de restauratie van de Hillegatsche sluis is het geld op, hoewel restauratie van dit waterstaatkundig object hard nodig is. Hier wordt in de gemeentelijke begroting van 2022 rekening mee gehouden.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.