woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Vrienden Woerkumse strandje organiseren ConfettiOpruimEstafette

5 december 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Een confettiopruimactie. Het klinkt feestelijk en gezellig. Maar het is een actie om juist resten weg te halen van een feestje dat in maart gehouden is bij het kanon op de Maaspunt in de vesting van Woerkum.

Jos Korthout van de ‘Vrienden van het Woerkumse Strandje’ roept vrijwilligers op om mee te helpen om de plastic goud-, zilver-, rood- en groenkleurige frutsels op te ruimen. Ze liggen in het gras rondom het kanon op de Maaspunt in Woudrichem. Het kanon is gemakkelijk te vinden, een paar meter achter het beeldje van “De Zalmvisser” op de Rijkswal, bovenop de Stadsmuur van de vesting Woudrichem.

Jos Korthout: 'Een deel van die confetti is over de wal gewaaid en naar beneden gevallen. Het ligt dus ook onderaan de stadsmuur, langs de oever van de Afgedamde Maas. De confetti ligt tussen het gras en is grotendeels bedekt geraakt door afgevallen bladeren.' Vanwege Corona kunnen vrijwillgers enkel niet met 'een gezellige ploeg' aan de gang. Korthout: 'Maar we kunnen er steeds met twee mensen aan werken.'

Wie mee wil doen aan deze sympathieke en jammerlijk nodige actie, kan zich opgeven met een berichtje naar j.a.m.korthout@planet.nl.

Plastic soep
Als we genoeg mensen hebben, kunnen we elkaar elk half uur aflossen. Zo krijgen we dat plastic alsnog weggewerkt. Zo voorkomen we dat het plastic in de grond verdwijnt en daar uiteenvalt in micro- en nano-plastics die opgenomen worden door het bodemleven en uiteindelijk in ons eigen lichaam terecht komen.' Korthout en de Vrienden van het Woerkumse strandje willen ook niet dat met hoogwater plasticdeeltjes gaan drijven en door de rivier worden meegenomen naar de plastic soep op de oceaan. 'We hopen dat er nooit meer een kanon met (plastic) confetti wordt afgeschoten in de open lucht.' De Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Altena verbiedt dit trouwens ook.

De ConfettiOpruimEstafette is op zaterdag 19 december vanaf 11.00 uur.

Lees meer over:

zwerfafval vesting Rijkswal
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.