vrijdag 30 september 2022

Alles over Altena

Historisch Visserijmuseum verkeert in zwaar weer

25 november 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het 47-jarige Visserijmuseum verkeert in zwaar weer en moet alle spreekwoordelijke zeilen bijzetten om de huidige storm te overleven. De reserves van het historische museum in de vesting van Woerkum raken op nu er al (te) lange tijd geen inkomsten zijn. Naast de gedwongen Coronasluitingen, minder bezoekers afgelopen seizoen is vooral de leegstand van de partyruimte van het Kruithuis een grote aderlating. Het bestuur heeft daarom de stormbal gehesen. Een oplossing die het museum ongeschonden de veilige haven binnen moet loodsen, is er nog niet. 

’t Kruithuis Arsenaal, een schitterend rijksmonument waar vroeger wapens lagen opgeslagen, staat beneden dus troosteloos leeg. Met het Visserijmuseum deelt de horecagelegenheid de ingang, maar verder staat de gote ruimte (met entree, keuken en toiletten) op zichzelf. Er wordt naargeestig naar een huurder gezocht voor het pand met authentieke uitstraling en historische details. Bestuurder Arjens van Gammeren: 'Het museum heeft nu geen huurinkomsten en omdat vanwege Corona de horeca ook gesloten is, is het vinden van een nieuwe huurder op korte termijn erg lastig.' Dan glimlachtend: 'Al zijn er natuurlijk altijd ondernemers die juist in crisistijd mogelijkheden en kansen zien.'

Buiten de boot
Het museumbestuur is zeer begaan met het lot van 'hun' museum. Er moét dan ook echt wat gebeuren om te voorkomen dat het definitief onder zeil gaat. Maar de zoektocht naar passende oplossingen ondervindt meer tegenwind. Van Gammeren legt uit dat het museum buiten de boot valt als het bij subsidieverstrekkers aanklopt. 'Het museum is te klein en er is geen vast personeel. Voor grote musea en voor het behoud van medewerkers zijn er wel potjes, de zogeheten NOW-regelingen. We zijn daarom ook in overleg met de gemeente Altena en zoeken samen naar oplossingen.' Van Gammeren noemt het overleg 'op zich constructief', maar erkent dat dé oplossing nog niet aan boord is.

Plan B
Naast verhuur voor horeca, heeft het bestuur een tweede plan op het kombuisvuur. Dat is het beschikbaar stellen van de grote benedenruimte (187m2) voor flexibele huisvesting bijvoorbeeld voor start-ups. Van Gammeren: Er is genoeg creatief talent in de regio dat nu vanuit huis werkt, of dat net voor zichzelf begonnen is. Wellicht kan met elkaar een smeltkroes vormen. Onder de bezoekers van Open Coffee Altena bijvoorbeeld zijn naar mijn idee zeker vijf tot zeven partners te vinden die vanuit dit karakteristieke pand hun zaak (verder) kunnen opbouwen.' Ook binnen het grote netwerk van B2B-platform Ondernemend Altena ziet Van Gammeren "potentials". En er zijn in Altena natuurlijk meer ondernermersnetwerken. 'Dit idee wordt momenteel uitgewerkt. Maar elk ander idee dat inkomsten genereert waarmee de vaste lasten en het onderhoud van het pand betaald kunnen worden, zullen wij zeker serieus bekijken.'

Vrienden van ...
Hoewel het water aan de lippen staat, ziet Van Gammeren toch mogelijkheden. Eerlijk gezegd vindt hij het wel spannend wanneer het tij gaat keren. 'Bij een vloedgolf als deze hebben wij echt hulp nodig van de gemeente en van vrienden. In dat kader is ook een “Vrienden van” in ontwikkeling. Ook aan andere crowdfunding-acties wordt gewerkt. 'Over drie jaar vieren wij ons 50-jarig bestaan ... Dus hijsen wij alle zeilen, zoeken de wind en gaan er voor!'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.