woensdag 17 april 2024

Alles over Altena

Zo maak je reclame die écht werkt

10 november 2020 (door WerkendamNet)

Heb je een eigen bedrijf en wil je klanten binnen halen? Dan is het maken van reclame essentieel. Die reclame moet onderscheidend zijn, zodat jouw bedrijf goed opvalt tussen de menigte. Maar hoe maak je dan precies reclame die werkt? Hieronder volgen een aantal tips!

Wat wil je bereiken?
Voordat je reclame gaat maken, moet de reclame een doel krijgen. Wat wil je ermee bereiken? Is dat bijvoorbeeld nieuwe klanten aantrekken, bestaande klanten behouden of je naamsbekendheid vergroten? Naar aanleiding van het doel, kun je ook de mediavorm bepalen. Wil je bijvoorbeeld een reclamebord maken, of is online advertising of een tv-spot misschien wel beter geschikt voor je doel?

Welke boodschap wil je overbrengen?
Bepaal de boodschap die je wilt overbrengen. Ben je bijvoorbeeld goedkoop, ligt de nadruk op de goede kwaliteit, of ben je een echte specialist? Het is belangrijk dat de boodschap simpel is en dat deze voor meerdere media-vormen kan worden ingezet.

Wie is je doelgroep?
Daarnaast is het belangrijk de doelgroep te bepalen. Ben je bijvoorbeeld een lokale ondernemer en richt je je op de directe omgeving? Of alleen op mannen? Baken je doelgroep af, zodat de reclame hierop kan worden afgestemd.

Zorg dat je opvalt!
Door ervoor te zorgen dat de reclame onderscheidend en opvallend is, zullen mensen de boodschap beter onthouden. En dat is precies wat je wilt! Dat onderscheidende karakter kan in de boodschap zitten, maar ook in de uitwerking ervan. Zorg dat alles klopt, en heb een beetje lef!

Noem je merknaam
De beroemde reclamemaker Bart Kuiper heeft ooit in een interview in Adformatie aangegeven dat het slim is om zo snel mogelijk de merknaam te noemen. Het maakt de reclame misschien wat minder spannend, maar het blijkt in het verleden wel succesvol te zijn geweest.

Zorg voor herkenbaarheid
Door te zorgen voor een herkenbaar element in je reclame, zullen klanten je reclame eerder onthouden. Helemaal wanneer je dit herkenbare element doortrekt in alle reclame-uitingen. Denk maar aan het blauwe, bolle mannetje van Bol.com of Cora van Mora.

Herhaal, herhaal, herhaal!
Naast herkenbaarheid, is ook herhaling van groot belang. Door je reclameboodschap vaak te herhalen, zullen mensen de boodschap eerder onthouden en sneller iets bij je kopen. Dit heeft natuurlijk wel wat tijd nodig, maar geduld loont in dit geval vaak heel goed.

Test de reclame
Het is het slimst om met een reclamebureau samen te werken, maar soms heb je daar gewoonweg het budget niet voor. In dat geval is het belangrijk dat je de reclameboodschap test bij bijvoorbeeld vrienden en familie. Zo weet je zeker dat de boodschap duidelijk genoeg is!

Lees meer over:

reclame
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.