dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

Bloemrijke dijk Rijswijk in de prijzen

7 november 2020 (door WoudrichemNet)

GIESSEN - Donderdag (5-11) ontving Brabants Landschap de prijs 'Pro Flora Et Securitate' voor de bloemrijke dijk langs de Struikwaard en de Afgedamde Maas bij Giessen/Rijswijk. Waterschap Rivierenland nomineerde de beheerder voor het ecologisch beheer. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde de uitgestelde prijsuitreiking online.

De prijs werd afgelopen voorjaar toegekend voor de manier waarop biodiversiteit, veiligheid en recreatie samengaan op de dijk langs de Afgedamde Maas. De onderscheiding ‘Pro Flora et Securitate’ is een initiatief van Peter Glas, oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen en nu Deltacommissaris. Doel is te laten zien dat waterveiligheid en biodiversiteit prima samen kunnen gaan. De dijk bij Rijswijk behoort daarmee tot de nieuwe generatie dijken in Nederland.

Stevige dijken
Door anders te beheren, krijgen veilige waterkeringen meerwaarde voor natuur en recreatie”, zegt boswachter Jos Schenkeveld. “Onze bloemrijke dijken in Altena zijn voor veel mensen al jaren een begrip: het kleurrijke lint is een lust voor het oog”, zegt heemraad Hennie Roorda. “De dijken verbeteren ook het leefgebied van insecten en vlinders. En niet in de laatste plaats: biodiversiteit draagt bij aan de stevigheid van de dijk. Een bloemrijke dijk is daarmee niet alleen een mooiere en betere, maar ook een veiliger dijk.”

Namens Waterschap De Dommel overhandigde bestuurder Vincent Lokin de jaarlijkse onderscheiding aan directeur Jan Baan van Brabants Landschap.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.