woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Gemeentehuis Altena VN-blauw uitgelicht

19 oktober 2020 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. Dat gebeurde in 1945, na het beëindigen van de Tweede Wereldoorloog. Zaterdag, 17 oktober was op Slot Loevestein de landelijke opening om dit feit te herdenken. Daartoe werd het historische slot VN-blauw uitgelicht.

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. In datzelfde jaar werden de Verenigde Naties (VN) opgericht en hier wordt een week lang bij stil gestaan. Commissaris van de Koning van provincie Gelderland, John Berends, gaf op Loevestein het startsein van de VN-week door het kasteel VN-blauw uit te lichten. Later deze week volgen anderen monumentale (rijks)gebouwen in heel Nederland.

Blauwe gemeentehuizen
Ook de gemeente Altena staat stil bij het belang van de idealen en de rol die de VN heeft wat betreft internationale veiligheid en stabiliteit. Dat doet de gemeente door deze week het gemeentehuis in Almkerk en het voormalig gemeentehuis in Wijk en Aalburg ook VN-blauw uit te lichten.In Wijk en Aalburg is het even zoeken naar hét licht. Bij het voormalig gemeentehuis (foto boven) wordt de bestaande verlichting gebruikt. Het blauwe licht schijnt alleen op het deel wat in gebruik is bij de gemeente. De zij- en de achterkant van het gebouw dus. De verlichting werkt op een schemerschakelaar.

In Almkerk is ook de blauwe VN-vlag gehesen. Na zonsondergang zijn de vlaggen ook uitgelicht. Het jubileum wordt zaterdag 24 oktober gevierd. In de aanloop hangt van 19 tot en met 24 oktober wappert de vlag en brandt de blauwe verlichting.

Een van de huidige idealen van de VN waar ook de gemeente Altena concreet aan wil bijdragen, is de realisatie van de zogeheten Global Goals.

Gemiste kans
Saillant detail: het uitlichten van het gemeentehuis werd uitgevoerd door een bedrijf van buiten de regio. Dat vonden enkele ondernemers uit Altena in het kader van Coronasupport en 'Koop lokaal' geen verlichtend idee: 'Een gemiste kans.' 

(Foto boven en midden Altena.Net - onder gemeente Altena)

Lees meer over:

Altena 75 jaar vrijheid
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.