zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Museum in Best wordt eigenaar wrakstukken geborgen Lancaster

15 oktober 2020 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In oktober 2014 werd in Werkendam een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog geborgen, de Lancaster LM508. Een grootscheepse operatie die toen veel bekijks trok. Ook landelijk De aangetroffen wrakstukken en vliegtuigonderdelen werden na de berging aan geïnteresseerden in bruikleen gegeven, waaronder aan museum de ‘Bevrijdende Vleugels’ in Best. Deze heeft bij het college van B en W een verzoek ingediend om eigenaar te worden van hetgeen zij nu in bruikleen hebben.

Het college heeft besloten om medewerking te verlenen aan het verzoek van het museum. Onder bepaalde voorwaarden wil de gemeente het eigendom van de in de brief en overeenkomst gespecificeerde wrakstukken en vliegtuigonderdelen van de Lancaster LM508 overdragen. Wanneer dat formeel rond zal zijn, is niet bekend.

Monument
De Royal Air Force kreeg eerder een motorblok en aanverwante onderdelen van de in 1944 neergestorte Lancaster. Bij het 101 squadron in de buurt van Oxford staat een monument hiervan. 

Op 30 juni 2016 werd langs de Grote Waardweg bij Werkendam een monument voor de neergestorte bommenwerper onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning.

(Foto's Werkendam.Net - alle rechten voorbehouden)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.