donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

1000 bommen en granaten staakt het vuren

5 oktober 2020 (door Altena.net - Redactie)

WOUDRICHEM - Het tijdelijke restaurant ‘1000 bommen en granaten’ dat vanaf begin juli in het Arsenaal actief was, is niet meer. Gedurende de drukke zomermaanden was het een goede aanvulling op de bestaande horeca maar nu is de pop-up niet meer nodig. Zo schrijft Vestingcourant 't Poortoal.

Het initiatief voor de pop-up lag bij het Visserijmuseum dat nog steeds een huurder zoekt en bij de ondernemersvereniging Woudrichem. Zij verwachtte afgelopen zomer dat er meer toeristen naar de vesting zouden komen terwijl de capaciteit bij de bestaande gelegenheden misschien onvoldoende zou zijn vanwege de maatregelen tegen corona. “Als ondernemersvereniging zijn we niet ontevreden met dit experiment”, zegt Aart Geurtsen namens het bestuur: “Normaliter is het tijdens de vakantie zelf niet echt druk. Dit jaar was het door de corona duidelijk anders. Dankzij dit tijdelijk extra aanbod was er gelukkig plek genoeg voor een ieder die de vesting bezocht. Na een korte rondvraag bij onze horecaleden, hebben we niet het gevoel dat dit ten koste van de omzet van anderen is gegaan. We hadden natuurlijk een schitterende zomer en alle terrassen zaten lekker vol.”

Trots
De vereniging is trots op het Visserijmuseum en de samenwerking met de gemeente die de basis voor de pop-up mogelijk maakte. “En natuurlijk op de gezamenlijk horeca die hebben laten zien dat de vesting gastvrijheid écht hoog in het vaandel heeft staan”.
Het pop-up restaurant koos als één van de weinige in Altena bewust voor streekproducten en een CO2 neutrale bereiding op houtskool. “Dat viel niet altijd mee”, vertelt co-exploitant Patrick de Rade (Kruiden en Jasmijn). “Er worden in Altena mooie producten als kaas, zuivel, groente en aardappels geproduceerd. Maar qua vers vlees, -gevogelte en zelfs riviervis ligt er nog een uitdaging. Omdat wij voor onszelf een cirkel van maximaal vijftig kilometer rond de vesting hadden getrokken waarbinnen we wilden inkopen, konden we ook buiten de gemeente maar toch in de streek terecht.”

Tijdelijke oplossing
Ondanks het succes heeft hij niet de behoefte om langer door te gaan met de pop-up. “Van meet af aan zou het een tijdelijke oplossing zijn. Daardoor kon er van de kant van de gemeente snel een tijdelijke gunning komen tot medio september. Daarna diende een formele procedure opgestart te worden, die al snel acht weken in beslag zou nemen. Als er iemand bezwaar zou aantekenen ben je zo weer een aantal extra maanden verder. Daarnaast moest er huur betaald gaan worden, gelukkig bleek het bestuur van het museum bereid niet de volle mep te vragen. Maar toen we daarbij de onzekerheden toevoegden van een mogelijke tweede Coronagolf, hebben we besloten om de pop-up niet verder te verlengen. Jammer, want er zijn weinig accommodaties op het eiland waar grotere groepen met in achtneming van die 1,5 meter terecht kunnen."

(Bron: Vestingkrant 't Poortaol)

Foto Archief ter illustratie

Zie ook:

Lees meer over:

vesting horeca
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.