donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Boswachter blikt terug: 'Zware zomer voor Biesbosch'

29 augustus 2020 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Achterliggende zomermaanden werd de Biesbosch massaal bezocht door recreanten. Door de aanhoudende warmteperioden en de Coronamaatregelen was het Nationale Park hét uitgaansgebied van waterminnend Nederland. Naast dat vele mensen hebben genoten van dit unieke gebied, was er ook sprake van structureel ongewenst gebruik. Regelmatig waren er ongewenste gedragingen en situaties. Een terugblik van boswachter Harm Blom.

Vandalisme, vernieling, drank- en drugsmisbruik, verstoring en vernieling van natuur en onveilige situaties voor bezoekers door excessen zoals snelvaren, filevorming van boten en racende jetski’s is inmiddels bijna de dagelijkse werkelijkheid in de Biesbosch, iets wat andere bezoekers juist weer afschrikt.

Afsluiten kreken
Naast dat de coronamaatregelen op diverse locaties niet konden worden nageleefd ontstond door de recreatiedruk ook een ecologische druk op het gebied. Deze ecologische druk was voor Staatsbosbeheer de reden om in het Pinksterweekend de kleine kreken in de Biesbosch tijdelijk af te sluiten. Naast de ecologische druk en het feit dat de maatregelen vanuit het RIVM niet altijd werden opgevolgd, heeft de recreatiedruk ook gezorgd voor een veiligheidsprobleem. Hierbij valt te denken aan de veiligheid op het water.

Druk, drukker, drukst
Op het water is het steeds drukker in de Biesbosch. Gelet op de hoeveelheid boten en de smalheid van bepaalde watergangen is het een aannemelijk scenario dat bij een grote drukte ongelukken kunnen gebeuren op het water. Ongevallen kunnen worden veroorzaakt door onoplettendheid, onvoorzichtigheid of gevaarlijk vaargedrag

Dat het er soms heel snel aan toegaat, wordt wel duidelijk in het filmpje met racende jetski’s in de Biesbosch. Het is niet toegestaan om in de Biesbosch te varen met een jetski vanwege de natuur en de veiligheid van recreanten. Respectloos, voor zowel de natuur als de veiligheid van anderen.

Samenwerking
Staatsbosbeheer zet in op het aanpakken van dit soort excessen en heeft daar lokaal goed contact over met de politie. Zo is er door Staatsbosbeheer en de politie in de afgelopen periode samen opgetreden tegen overschrijding van de maximale vaarsnelheid.
De boetes zijn 240 euro voor het negeren van het verbod om met een jetski in het gebied te varen en bij hoge snelheden lopen de sanctiebedragen op tot 1250 euro. 

De afgelopen periode zijn door de Boa’s 238 waarschuwingen en 114 processenverbaal opgemaakt voor te snel varen, overtreding jetski, open vuur, vernieling, achterlaten van afval en het betreden van gebieden met een geslotenverklaring.

Uitgestrekt gebied
Veiligheid is één van de belangrijkste opgaven voor het beschermen van de natuurwaarde binnen de begrenzing van het Nationaal Park de Biesbosch. Op drukke dagen, die vaak gepaard gaan met mooi en warm zomerweer, is het lastig om toezicht en handhaving te regisseren. De Biesbosch is groot en logistiek ingewikkeld. Het gebied is opgeknipt in open vaargebied, gesloten vaargebied, specifieke kanokreken en tal van geïsoleerde eilanden. Het aantal vaarwegen betreft vele tientallen kilometers. Staatsbosbeheer probeert hierin tijdens gerichte handhavingsacties en regulier toezicht regelmatig samenwerking te met andere handhavende diensten.

Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien. De samenwerkende partijen zijn het Parkschap, Staatsbosbeheer, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Sportvisserij ZWN, Rijkswaterstaat, SSIB, de gemeenten Dordrecht, Altena en Drimmelen en de Nationale Politie. De intensieve samenwerking is en blijft nodig, niet alleen vanwege de toename van verschillende excessen en recreatiedruk maar ook vanwege het dumpen van vuil/afval, ondermijnende activiteiten, hennepteelt, stroperij en beschadiging dan wel vernietiging van specifieke habitatgebieden.

Door de samenwerking worden deze ontwikkelingen goed gesignaleerd en gemonitord. Dit is belangrijk voor bezoekers, maar niet in de minste plaats voor de unieke natuur die de bijzondere Biesbosch kenmerkt. (Harm Blom – Boswachter Publiek / Team Biesbosch)

(Foto boven: archief ter illustratie / Video midden: Staatsbosbeheer)

Lees meer over:

biesbosch Nationaal Park
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.