donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Verbazing over plotselinge kap ‘meest waardevolle boom‘ van Hank

25 augustus 2020 (door WerkendamNet)

HANK - Progressief Altena is verbaasd over de plotselinge kap van één van de 'meest beeldbepalende en waardevolle bomen' in Hank die staat In 't Rietwerf. Hoe een aanvraag om ondersteuning in het onderhoud uiteindelijk leidde tot verwijdering van monumentaaal groen.

De gemeente Altena heeft 'groen' hoog in het vaandel. Duurzaamheid en natuurinclusief beleid staan torenhoog op de agenda, evenals het luisterend oor naar de inwoners. In dat licht verbazing alom bij Progressief Altena (PA): 'Het verbaasde onze fractie dan ook zeer toen in Hank één van de meest beeldbepalende en waardevolle bomen ineens tegen de vlakte ging, zéker toen we vernamen dat de eigenaar de boom èigenlijk wilde behouden.'

Vragen
De partij klom in de pen en stelde het college een aantal prangende vragen over de kwestie. Zo wil men weten of het college (ook) van mening is dat een volwassen boom van onschatbare waarde is voor de leefbaarheid in de kern en de woonkwaliteit van de omgeving in het bijzonder. 'De eigenaar van de gekapte boom was deze mening waarschijnlijk ook toegedaan. Er werd niet direct gevraagd om een kapvergunning, maar om hulp bij het noodzakelijk onderhoud. Helaas werd door de gemeente vrijwel direct aangegeven dat dit niet mogelijk was.' 
De eigenaar van de plataan reageert: 'Als eigenaar van de boom ben ik niet verbaasd over het verwijderen van de boom. Wij hebben de gemeente aan alle kanten ingelicht.'

PA vraagt zich verder af of het college bereid is het belang van (monumentaal) groen in de woonomgeving te bespreken binnen alle geledingen van de gemeentelijke organisatie. Een hamvraag is natuurlijk of de gemeente op de hoogte was van het noodzakelijk periodiek onderhoud van de plataan In ’t Rietwerf.

Niet helemaal helder is of de voormalige gemeente Werkendam het noodzakelijk periodiek onderhoud van de plataan op haar to-do-list had staan. Als dat klopt, maakt dat de verwijdering extra opmerkelijk.
PA dringt er bij het college op aan een fonds te realiseren waardoor particuliere bomen, die een duidelijke meerwaarde hebben in het gemeentelijke streven naar duurzaamheid, kunnen worden behouden.

Oplossing
Tot slot wil men dat de gemeente om tafel gaat met de eigenaar om te zoeken naar een oplossing. Wat de partij hierbij voor ogen heeft, is niet helder. De 'beeldbepalende' plataan is immers niet meer.

(Foto archief ter illustratie)

Lees meer over:

duurzaamheid milieu Plataan
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.