dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Roel Wigman wil omgeving groener maken

24 augustus 2020 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Met zijn werkgroep Natuurinclusief Altena zet Roel Wigman zich in om de omgeving groener te maken. En met succes! “Hoe je ook woont, je kunt de natuur altijd een handje helpen.”

Oorspronkelijk komt hij uit de Alblasserwaard, maar toen Roel Wigman enthousiaste verhalen hoorde over het nieuwe appartementencomplex van Woonlinie aan de Nieuwe Es in Sleeuwijk, dacht hij: daar wil ik heen. De combinatie van zorg en zelfstandig wonen die er geboden wordt vindt hij ideaal. Na zijn studie, gericht op natuur en landschap, besloot hij, in afwachting van een baan, een werkgroep te organiseren die zich inzet voor een groene omgeving. Zo werd Natuurinclusief Altena geboren.

Muggen bestrijden
In 2016 kon de werkgroep meteen volop aan de slag met de aanpak van de muggenplaag waar Sleeuwijk dat jaar last van had. “Ik had er ideeën over hoe we die muggen op een natuurlijke manier konden bestrijden. Bijvoorbeeld met vogels en vleermuizen, die graag insecten eten. Ik zocht contact met de gemeente, regelde de financiering en zo is het gaan lopen. We hebben nestkastjes en vleermuiskasten uitgedeeld aan bewoners. En dat werkte hartstikke goed. Fijn om samen met mijn werkgroepcollega’s zulke mooie resultaten te behalen.”

Meedenken
Bestrijding is één ding, Natuurinclusief Altena wil ook graag een stap eerder aan tafel zitten: “In Sleeuwijk is al veel bereikt en dat is mooi. Maar we denken ook graag mee als gebouwen en wijken in de ontwerpfase zijn. Dan kunnen er nog allerlei groene maatregelen worden meegenomen, bijvoorbeeld nestvoorzieningen in de muur, groene daken, gevelbeplanting en groene parkeerplaatsen. We hebben daar bij Woonlinie ook al concrete resultaten mee bereikt, bij woonproject de Bloesemhoff in Andel. Zij denken echt met ons mee.”

Helpen
Maar ook als bewoner kun je iets doen voor de natuur. Zijn eigen balkon op het noorden is helaas, zo vindt Roel, niet zo geschikt voor groen. Ook toen hij er een insectenhotel neerzette had hij zo zijn twijfels. Maar wat schetste zijn verbazing: “Op een dag zaten er allemaal kleine bijtjes in!” Waarmee hij maar wil zeggen: hoe je ook woont, je kunt altijd iets doen om de natuur een handje te helpen. (Woonlinie)

(Foto Woonline)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.