donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vestingbewoners denken mee over plannen Op ‘t Loev

21 augustus 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - “Breid de haven uit, geef de grond terug aan de natuur, maak er een mooi wandelpark van of een heemtuin, bouw waterwoningen en in ieder geval geen gebouw van vijf hoog.” Het is een greep uit de vele ideeën die Stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk kreeg na een oproep, onlangs in ’t Poortaol, de krant van de Woerkumse Vesting. De stichting is één van de bezwaarmakers tegen het plan Op ’t Loev, voor het voormalige Fort-terrein (Villaforte). Er zouden volgens de plannen 100 nieuwbouwwoningen moeten komen. Het wachten is op een uitspraak van de Raad van State.

Uit de binnengekomen reacties klinkt verbazing en verbijstering door. Hoe is het mogelijk dat er zoveel en zo hoog wordt gebouwd op een plek buitendijks, in de Hollandse Waterlinie? De briefschrijvers dragen alternatieve ideeën aan die heel verschillend zijn maar allemaal minder stenen tellen.
Zo is er iemand die pleit voor enkele twee-onder-een-kap woningen met een ruime groenvoorziening. Iemand anders denkt aan tiny houses op palen met een steigertje voor de deur, of vissershuizen met een grasdak, kanaaltjes door het gebied, zodat je met hoog water (en de verwachting is dat het waterpeil de komende decennia zal blijven stijgen) nog steeds je huis uit kan met je bootje.
Eén briefschrijver denkt aan waterwoningen, die als losse elementen drijven op de Maas. Door de waterwoningen komt er meer water rond de vesting. Een ander oppert een zogenoemd Knarrenhof, of misschien wel twee: een wooncomplex (laagbouw) waar senioren omkijken naar elkaar en de omgeving.

Uiterwaard
Een behoorlijk deel van de briefschrijvers wil helemaal geen woningen op deze plek en ziet het als uiterwaard. Iemand oppert om de grond te verkopen aan Rijkswaterstaat die het kan teruggeven aan de rivier. Of maak er een mooi wandelpark van met vogelhut en een informatiecentrum of een kinderboerderij. Diverse mensen vinden het een ideale plek voor een volkstuin, een heemtuin, een plek met cultuurhistorische ambachten, een brouwerij misschien, een plek om te ontmoeten. “Het levert geen geld op maar wel leefplezier.” Als je dan toch woningen wil bouwen, doe dat dan op het perceel aan de andere kant van de Hoge Maasdijk, binnendijks”, schrijft iemand. “Dan heb je tegenover je huis een prachtig wandelpark en uitzicht op de rivier en Loevestein.’’

Meer zorgvuldigheid
Uitbreiding van de haven wordt ook genoemd. In Altena zijn relatief weinig havenplaatsen. “Zeker nu men steeds meer wil dat Nationaal Park de Biesbosch minder overnachters in het park zelf toestaat, zou dit een uitstekend alternatief zijn. In tegenstelling tot de stromende Bergsche Maas en Merwede leent dit stuk Afgedamde Maas zich ook prima voor recreatieve (strand) mogelijkheden, zoals een mooi groot speelterrein waar alle inwoners van Altena en andere toeristen van zouden kunnen genieten.”
Iemand wijst op de uitzonderlijke omgeving en pleit voor meer zorgvuldigheid. “Er zouden heel veel betere ontwikkelingsmogelijkheden onderzocht moeten worden in dit heel waardevolle en unieke stukje, gelegen centraal in de driehoek: GorkumWoerkum-Loevestein en nog mooier: Holland-Brabant-Gelderland.’’

(Bron Vestingkrant 't Poortaol)

Foto Woudrichem.Net - alle rechten voorbehouden.

Lees meer over:

Het loev
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.