donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vesting verliest een deelauto

1 juli 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - De deelauto op het Arsenaal wordt zo weinig gebruikt dat hij een plek krijgt bij ’t Rond in de hoop dat daar meer belangstellenden zijn. Het concept is de kinderziektes voorbij en wordt nieuw leven ingeblazen met een gratis abonnement gedurende drie maanden. Ook vestingbewoners kunnen daar gebruik van maken.

Toen vestingbewoonster Lies Kersten anderhalf jaar geleden haar schouders zette onder het project ‘Auto van de Straat’ van de provincie Noord-Brabant en Natuur & Milieu, had ze ruim dertig mensen gevonden die graag wilden meedoen. Iedereen was nieuwsgierig naar elektrisch rijden en wie weet konden ze eigenlijk wel zonder tweede auto. Een auto delen is vaak goedkoper, geeft ruimte in de straat en is beter voor het milieu. Na een enthousiaste, gratis, start haakten veel mensen af. Niet alleen omdat er voortaan moest worden betaald, maar ook doordat de app waarmee je de auto reserveert, niet goed werkte of gebruikers niet op tijd terug waren. Dat gaf ergernis.

Impuls
De app is inmiddels vernieuwd en de kinderziektes zijn eruit, maar de twee deelauto’s tellen nog slechts acht gebruikers. De voertuigen staan vaker stil dan ze rijden. Vooral de elektrische BMW op het Arsenaal komt amper nog van zijn plek. Deze wordt daarom verplaatst naar de laadpaal bij de bibliotheek.

Om het gebruik van de deelauto een impuls te geven, betalen mensen de eerste drie maanden geen abonnementskosten maar alleen een uurtarief en een kilometertarief. Meer informatie kunnen mensen online vinden op woudrichem.samenslimrijden.nl. Nu de app sterk is verbeterd, worden veel meer gebruikers verwacht. Ook vestingbewoners kunnen de proef op de som nemen. Bart Verkade, aanspreekpunt van de deelauto’s in de vesting, is ervan overtuigd dat deelauto’s de toekomst hebben. “Over vijf jaar hebben we acht tot tien deelauto’s in de vesting.’’

Deelauto’s normaal
De organisatie van de deelauto’s is in handen van ‘OnzeAuto’, die tachtig elektrische auto’s heeft rondrijden In Nederland. Eén auto wordt gemiddeld door zo’n twaalf huishoudens gebruikt. Volgens projectleider Bram Veldhuis is het gebruik de afgelopen maanden toegenomen met tien tot vijftien procent. Over drie tot vier jaar zijn deelauto’s volgens hem heel normaal. “Dan is het raar als je een tweede of derde auto voor de deur hebt staan.’’ Behalve in Woudrichem heeft de provincie vorig jaar ook enkele maanden deelauto’s ondersteund in Den Bosch en in Rosmalen. De wijk in Den Bosch heeft er geen vervolg aan gegeven. In Rosmalen wordt net als in Woudrichem een auto verplaatst.

(Bron Vestingkrant 't Poortaol)

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

vesting deelauto
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.