zaterdag 4 december 2021

Alles over Altena

DNA-onderzoek wijst uit: 'Wolf beet schapen dood'

5 juni 2020 (door AalburgNet)

REGIO / WIJK EN AALBURG - De wolf in de regio blijft de gemoederen bezighouden. Zeker nu ook in Wijk en Aalburg het beest opnieuw een aantal schapen te grazen heeft genomen. Bij schapenhouder Rien van Loon werden vier schapen doodgebeten, waaronder twee lammetjes. Uit DNA-onderzoek van de Provincie blijkt het inderdaad om een enkele wolf te gaan, afkomstig uit een roedel in Duitsland. 

De beelden die de redactie van Aalburg.Net ontving, leveren niet echt een prettig gezicht op. Foto's van dieren in een weiland bij de Kromme Nol. Daar sloeg het noodlot toe. Van ernstige verwondingen tot verdrinking in de Maas, gevlucht in blinde paniek.

De schapenhouder haalde zijn beesten na de aanval direct naar binnen. ‘De rest van de kudde is naar huis gehaald in verband met stress en voor verdere medische behandeling.’ 

Ook werd DNA afgenomen om na te gaan of de aanval daadwerkelijk door een wolf werd gepleegd. Iets wat eerdere aanvallen in de regio en het soort van bijtwonden wel doet vermoeden. 
De schrik zit er niet alleen bij de kudde schapen in, ook de schapenhouder maakt zich zorgen. ‘Het lijkt mij goed om mensen te waarschuwen dat de wolf in de buurt lijkt te zijn.’
(Tekst loopt door onder de foto's.)

Onderzoek
Inmiddels is vast komen te staan dat schapen in de regio rond Heusden (Vlijmen en Herpt) daadwerkelijk zijn aangevallen door een en dezelfde wolf. Dat maakte de provincie Noord-Brabant bekend. Onderzoek van de DNA-gegevens wees uit dat het om een mannetje gaat die afkomstig is van een roedel in Duitsland. Het DNA geeft echter geen uitsluitsel over de aanwezigheid van een mogelijke tweede wolf. Om dat vast te kunnen stellen, moeten er naast DNA nog meer waarnemingen (foto’s, video’s) worden onderzocht.


In het gebied rond Heusden is inmiddels ook onderzoek gedaan met een warmtedrone. Hieruit bleek geen aanwijzing te komen dat er meer dan een wolf in het gebied is. Ook de uitslag van de DNA-analyses kunnen slechts een wolf met zekerheid bevestigen.

Gezamenlijke aanpak
Provincie, ZLTO, Zoogdiervereniging en de gemeente Heusden vinden het belangrijk om gezamenlijk te bepalen wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat een wolf zich daar vestigt. Uitgangspunt blijft om in te zetten op preventieve maatregelen om het gebied daarmee zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor een wolf om zich te vestigen. Ongeacht of dit een of twee wolven zijn. Is de wolf echter na twee weken nog steeds niet verdwenen, terwijl het vee allemaal goed beschermd is, dan zullen de vier partijen kijken wat er mogelijk is om de wolf te laten vertrekken uit het gebied.

Op stal
Ondertussen staat de aangevallen kudde van Van Loon binnen op stal en dat is verre van ideaal. Schapen en lammeren moeten immers in de wei. De dieren hebben ruimte nodig. Maar andere keuzes dan ‘binnen’ zijn er eigenlijk niet. Om iedere avond je kudde naar de stal te halen, is ondoenlijk omdat de beesten zich op verschillende plekken bevinden. De provincie heeft inmiddels wel wolvennetten uitgegeven, maar die waren al heel snel op. Maar of die afdoende zijn… De toekomst zal het uitwijzen.

(Foto boven: archieffoto ter illustratie - foto's midden schapenhouder VL.)

Lees meer over:

wolf schapen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.