donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Bereid jouw bedrijf voor op de anderhalve meter maatschappij

21 april 2020 (door WerkendamNet)

REGIO - WERKENDAM: Voor bijna elke ondernemer hebben de ontwikkelingen rondom het coronavirus impact op de bedrijfsvoering en op de omzet. Nu het aantal besmettingen in Nederland over de piek heen lijkt te zijn, is het tijd om als lokaal bedrijf voorbereid te zijn op anderhalve meter-samenleving. Hoe kan je hier als ondernemer in de regio Werkendam op inspelen?

In de afgelopen periode zijn veel bedrijven gesloten geweest, of er werd zoveel mogelijk vanaf huis gewerkt. Dit betekent dat veel ondernemingen nog niet aangepast zijn op een nieuwe situatie. Door te kijken naar de ondernemingen die wel open waren, zoals supermarkten, kunnen vast lessen getrokken worden voor jouw eigen bedrijf.

De belangrijkste maatregel die je als ondernemer kan toepassen om een veilige situatie te creëren en coronabesmettingen zo goed mogelijk te voorkomen is het inbouwen van afstand. Dit betekent afstand tot de collega´s, maar ook afstand tot klanten en leveranciers. Voor veel bedrijven zal dit betekenen dat er minder mensen tegelijk kunnen werken, of dat er minder klanten tegelijk ontvangen kunnen worden.

Winkels
Als je een winkel hebt, is het raadzaam om vast na te denken over een aangepaste route, waarbij men bijvoorbeeld maar één kant op mag lopen in de winkel. Daarmee voorkom je dat mensen elkaar moeten passeren. Met duidelijke stickers of borden kan je klanten erop wijzen om afstand te houden en welke regels er gelden in de winkel. Niet alleen om klanten te beschermen maar ook de medewerkers. Bij de kassa kan je doorzichtige platen plaatsen, zodat er geen kans op besmetting is bij het afrekenen. Verder is het aan te bevelen om zoveel mogelijk elektronische en contactloze betaling te stimuleren, zodat het contact tussen personeel en bezoekers minimaal is.

Horeca
Horecabedrijven liggen momenteel vrijwel stil. Dat is een goed moment om het lokaal her in te richten voor de komende periode waarin de activiteiten hopelijk stapsgewijs hervat kunnen worden. Denk goed na over een optimale inrichting van de bestaande ruimte, zodat je met meer afstand tussen de gasten toch zo veel mogelijk gasten kan bedienen. Ook de keuken vereist mogelijk aanpassingen, omdat mensen daar vaak dicht op elkaar werken.
Om de lagere inkomsten van minder gasten te compenseren zul je als eetgelegenheid moeten bekijken in hoeverre je het bedrijf meer kan inrichten op het afhalen van maaltijden of het thuis bezorgen. Ook het bezorgen van maaltijden bij bedrijven kan interessant zijn. Uiteraard vereist dit een andere organisatie. Zorg dat je geschikte verpakkingen in huis hebt voor het bezorgen van warme maaltijden. Zo zijn papieren tasjes handig, met naam en logo erop. Dit geeft gelijk de mogelijkheid om jouw restaurant te promoten. Zo kan je ook instructies op een flyer mee geven met adviezen hoe het eten goed opgewarmd kan worden. Denk nu vast na over een goede promotiestrategie om mensen te laten weten dat jouw bedrijf nu ook de mogelijkheid van afhalen of bezorgen biedt.

Kantoren
Bij kantoren is de afgelopen periode veelal thuis gewerkt. Veel werknemers zullen blij zijn als ze straks weer het huis uit kunnen en collega´s kunnen zien. Voor het zover is, is het handig om te kijken of werkplekken heringericht kunnen worden zodat er voldoende afstand is. Het kan ook verstandig zijn om een rooster te creëren waarbij slechts een deel van de mensen op kantoor werkt. Ook het bedrijfsrestaurant en de sanitaire voorzieningen moeten niet overbezet raken om het risico op besmettingen te beperken. Belangrijk is om duidelijke regels op te stellen, en dit duidelijk aan te geven op borden of stickers, zodat iedereen goed weet hoe zo veilig mogelijk gewerkt kan worden.

Tot slot is het uiteraard van belang om bijtijds beschermende middelen te bestellen, zeker nu het aanbod beperkt is. Denk aan mondkapjes voor het personeel, voldoende handzeep of gel en eventueel handschoenen. Ook is het raadzaam om met de schoonmaakservice af te spreken dat bepaalde ruimten vaker ontsmet worden, zoals toiletten en andere plekken die door veel mensen gebruikt worden. Ook deurknoppen en lichtknopjes zijn plaatsen die geregeld gereinigd moeten worden. Wil je meer weten over de bedrijfsvoering en aanpassingen? Kijk dan ook eens bij de vragen en tips voor ondernemers van de Kamer Van Koophandel.

Kortom, zorg dat je vast voorbereid bent op een aangepaste bedrijfsvoering, zodat je zo snel mogelijk weer operationeel bent, zodra de situatie dit toelaat.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.