zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Virtueel herdenken: ‘Sluit een razziaslachtoffer in uw hart’

18 april 2020 (door WerkendamNet)

REGIO - WERKENDAM - Via het digitaal monument voor de Merwedegijzelaars is het vanaf nu mogelijk de slachtoffers van de Merwederazzia virtueel te herdenken/eren. Dit kan door het plaatsen van dit speciale gedenkhart bij een naam op het monument.

“Nu de herdenkingen dit jaar niet op de reguliere manier plaats kunnen vinden, zijn naar andere wegen gezocht om toch op gepaste wijze bij het verleden stil te kunnen staan. Sluit een razziaslachtoffer in het hart voorziet op een eenvoudige, maar respectvolle manier in die behoefte”, aldus Anja van der Starre, initiatiefnemer van het digitaal monument voor de Merwedegijzelaars. De gedachte is om iedereen die dat wenst in de gelegenheid te stellen een gedenkhart te plaatsen achter een naam op het monument. Op de homepage van de website staat daartoe een uitnodiging. Na het aanklikken van de optie bij de gewenste naam, verschijnt dit hart dan automatisch op het voorblad. Wie dat wenst kan aanvullend ook nog een persoonlijk bericht in het gastenboek achterlaten. 

Het idee voor 'Sluit een razziaslachtoffer in het hart' is vanuit de Stichting 16 april 1944 uit Beverwijk voortgekomen. Cor Bart en Alex van Luijn van die stichting staken de koppen bij elkaar om te bezien wat er mogelijk was om het herdenken van slachtoffers op een virtuele manier mogelijk te maken.

Gedenkhart
In overleg met webmaster Bert Hekman van de digitale monumenten razziabeverwijk.nl en oorlogsslachtoffersijmond.nl is gekozen voor een passend emoji achter de naam. De Beverwijkse kunstenaar Cornelis van Meurs bood zich spontaan aan om hiervoor een speciaal gedenkhart te ontwerpen. Cor Bart zocht daarna contact met Anja van der Starre en Henk Brondijk die respectievelijk in Sliedrecht en Ulrum een digitaal monument voor slachtoffers van een vergeldingsrazzia beheren. Ook zij waren enthousiast, waardoor het virtueel herdenken nu ook mogelijk is op merwedegijzelaars.nl en groningergijzelaars.nl.

Transport
Bij de razzia’s in Beverwijk/Velsen Noord, Bedum e.o. en het Merwedegebied zijn in april en mei 1944 honderden mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt. Nog dezelfde dag werden zij weggevoerd naar Kamp Amersfoort. De mannen die het geluk niet hadden daar vrijgelaten te worden, zijn begin juli 1944 met elkaar op transport naar Duitsland gesteld, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen moesten leven en werken. Velen van hen keerden nooit terug.

Dit jaar zou op 16 mei, de dag van de Merwederazzia, het door kunstenaar Richard van der Koppel gemaakte monument (in drie delen) voor de Merwedegijzelaars onthuld worden in de gemeentes Altena, Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. Door de Coronacrisis schuift die datum nu op, maar hoe mooi is het om dus juist nu deze slachtoffers virtueel extra aandacht te geven?

www.merwedegijzelaars.nl   

(Logo ontworpen door Cornelis van Meurs.)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.