vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Gemeente voert 'mensgericht en economisch volhoudbaar sociaal beleid'

2 april 2020 (door AalburgNet)

ALTENA - Landelijk hebben gemeenten te maken met een stijging van de kosten in het sociaal domein. Gemeente Altena vormt daarop geen uitzondering. Het college B&W houdt de kostenstijging nauwlettend in de gaten en treft maatregelen om tijdig op de situatie in te spelen. De inzet is gericht op het realiseren van een mensgericht en economisch volhoudbaar sociaal beleid.

De laatste financiële analyses geven het inzicht dat er sprake is van een forse kostenstijging en maatregelen nodig zijn. Om het tekort in het sociaal domein te reduceren en om meerjarig de begroting in evenwicht te houden, acht het college van B&W noodzakelijk om 7,5% aan ombuigingen te realiseren. De gemeentelijke organisatie is al gestart met het vergroten van de efficiency binnen het sociaal beleid. En zodra de coronamaatregelen zijn versoepeld, gaat het college over de uitwerking van de ombuigingen in gesprek met de gemeenteraad, Brede Adviesraad Sociaal Domein, zorgaanbieders, de maatschappelijke partners en inwoners.

Tekort 
Adviesbureau Berenschot heeft eind 2019 in opdracht van gemeente Altena een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van het tekort in het sociaal domein. Een aantal oorzaken is te noemen. Het afschaffen van de inkomensafhankelijke eigen bijdragen leidt tot een stroom van nieuwe aanvragen. De hulpvragen bij de GGZ zijn toegenomen. Ouderen blijven langer thuis wonen. Ook nemen de hulpvragen in complexiteit toe. De maatregelen om het tekort in het sociaal domein te reduceren, hebben effect op het aanbieden van ondersteuning. Wat dat precies betekent voor de inwoners, zorgaanbieders en maatschappelijke partners in Altena, is op dit moment nog niet duidelijk. De gesprekken daarover met de betrokkenen worden binnenkort gevoerd. Aldus gemeente Altena.

(Foto Mediaplein Altena.Net - alle rechten voorbehouden)

Lees meer over:

sociaal beleid
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.