woensdag 17 april 2024

Alles over Altena

Als line-crosser in een kano van bezet naar bevrijd gebied

20 februari 2020 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Net als vijf jaar geleden organiseert zalmschouwenvereniging De Ouwe Drijverschuit (ODS) in het kader van 75 jaar Bevrijding Werkendam weer een crossingstocht. Tijdens deze avond kruipen de deelnemers in de huid van de line-crossers en kanoën zij van ‘bezet’ naar ‘bevrijd’ gebied.

Het comité 75 jaar Bevrijding Werkendam is erg blij dat ODS weer een prachtige avond wil organiseren. Vijf jaar geleden was deze tocht voor de deelnemers een enorm succes. Om door een donkere Biesbosch te varen, het was die avond niet helemaal donker maar wel koud met een behoorlijke wind, was al een ervaring. Maar om dan met een kano door de stille Petrussloot te varen, even stil te zijn en daar werkelijk tot je door te laten dringen wat die 21 line-crossers destijds tussen begin november 1944 en mei 1945 hebben meegemaakt, dat was uniek en indrukwekkend.

Bijzondere beleving
Jaap Westerhout, een van de vijf organisatoren van ODS, glimt van plezier als hij het over de aanstaande tocht heeft: “Het wordt iets anders dan de vorige keer, toen roeiden we door de Biesbosch, nu meer door de Noordwaard, maar het wordt zeker weer een bijzondere beleving. Samen met 40 andere vrijwilligers staan we garant voor een mooie avond.”
Voorafgaand aan de crossing op 1 mei, wordt voor de deelnemers op 10 april een voorlichtingsavond gegeven in de Seleviahoeve. Westerhout: “En, daar zijn we streng in, mis je deze avond waarop allerlei informatie gegeven wordt, dan kun je op 1 mei helaas niet meedoen. We hebben voor die avond ook een gastspreker uitgenodigd; Jan Hoevenaar, zoon van line-crosser Koos Hoevenaar.”

Spannende elementen
Op vrijdagavond 1 mei worden de deelnemers in twee groepen eerst naar een punt in de Biesbosch gebracht met rietaak Vier Gebroeders. Daarna volgt nog een laatste briefing en stappen de pseudocrossers vervolgens de kano’s in. Onderweg zijn de nodige spannende elementen ingebouwd om enigszins te ervaren wat de line-crossers toen ervoeren.

Aanmelden
Wie mee wil doen, wordt gevraagd een inschrijfformulier op te vragen bij Westerhout, via jhwes37@kpnmail.nl. Vanaf 1 maart kunnen de formulieren ingeleverd worden op hetzelfde adres. In verband met de veiligheid is er een leeftijdslimiet gesteld: minimumleeftijd 12 jaar en maximum 60 jaar. Tussen 12 en 16 jaar is begeleiding door een volwassene een voorwaarde. Net als vijf jaar geleden kunnen er maar 60 personen deelnemen, wees er met uw aanmelding dus snel bij. 

(Foto en tekst 75 jaar Bevrijding Werkendam)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.