zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Geluidstelling Patrijzen ‘kierr-ik, kierr-ik’

27 januari 2020 (door WoudrichemNet)

ALTENA  - Door de zachte winter zijn de patrijzen vroeg actief dit jaar. Daarom zal vanuit het Interreg-project PARTRIDGE begin februari de geluidstelling starten. Deze telling is belangrijk, omdat zo kan worden bepaald of de nieuw aangelegde kruidenranden, bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen effect hebben op de patrijs.

Jochem Stoothaak van Brabants Landschap: “Wij willen samen met Altenatuur, ANV Altena-Biesbosch, WBE Land van Altena en de Molenstichting laten zien dat er wel degelijk plaats is voor natuur op het boerenland”.

Telling
Hoe gaat de telling in z’n werk? Langs vaste routes wordt een uur voor zonsopkomst het geluid van een roepend mannetje afgespeeld: ‘kierr-ik, kierr-ik’. Dit gebeurt in februari en maart, omdat dan de mannetjes het meest actief zijn met het bepalen van hun territorium. In groepjes van minimaal twee personen worden de transecten lopend afgelegd. Vrijwilliger Jan van Harten helpt ook mee:  “De patrijs is voor mij een symbool voor wat er was, wat er bijna niet meer is, maar wat er wel weer kan komen”. Alle reagerende patrijzen worden op kaart genoteerd. Deze methode wordt ook toegepast in België, Duitsland, Engeland en Schotland zodat goede vergelijkingen kunnen worden gemaakt.

Meedoen
Vanuit Altenatuur wordt de telling rond Genderen en Almkerk gecoördineerd door Henk van Diest en Henk Kraaijkamp. Als u interesse heeft om een keer mee te gaan - en u heeft goede oren - dan kunt u een email sturen naar henk@vandiest.info.

Over het project is recent ook een film verschenen. Op YouTube kunt u hem bekijken door te zoeken naar ‘PARTRIDGE projectfilm’.

Lees meer over:

Patrijzen Altenatuur
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.