donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Holocaustmonument 'Levenslicht' komt naar Woudrichem

17 januari 2020 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, werd op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde met de naam 'Levenslicht'. Na de landelijke onthulling in Rotterdam (16-1) wordt in 170 gemeenten een deel van de stenen tentoongesteld. En daarmee ook in Altena.

Het Holocaust-monument staat van 22 januari tot 2 februari voor het Visserijmuseum in Woudrichem. Ook in de gemeente Altena werden mensen slachtoffer van de Holocaust. De meesten van hen woonden in Woudrichem. Daarom wordt het monument geplaatst voor het Visserijmuseum. Op 27 januari vindt om 19.00 uur hier de herdenking plaats van de Holocaustslachtoffers.
Het totale monument heeft een diameter van 20 meter en bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. In Woudrichem staat een deel ervan, in 169 andere gemeenten ook. In het donker lichten de stenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee de herinnering aan de slachtoffers die in leven moet blijven.

Bewustzijn vergroten
Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden, waar slachtoffers woonden. Het monument is, in het kader van 75 jaar vrijheid, een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten.

Lichtgevende herdenkingsstenen
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. 
Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te worden voor dit project en een openbaar kunstwerk te maken over de Holocaust. Het is geen traditioneel statisch monument waarin de mens puur een observant is. Dit tijdelijke kunstwerk vraagt om participatie: jij bent onderdeel van het verhaal.”

Educatie
Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: joodsmonument.nl/onderwijs (Nationaal Comité 4 en 5 mei)

(Photocredits studio Roosegaarde / Nationaal Comité)

Zie ook:

Lees meer over:

herdenking Holocaust Levenslicht
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.