donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Lucht in Altena gemiddeld 'schoner' dan elders

10 januari 2020 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Nederlanders ademen elk jaar minder vervuilende stoffen in, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 was de lucht niettemin toch iets minder 'schoon'. Het onderzoeksinstituut noteerde zes procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie stikstofdioxide af. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het RIVM. De gemeente Altena spoort met het landelijke gemiddelde voor  fijnstof: 19.0 μg/m3, maar blijft onder het landelijk gemiddelde voor stikstofdioxide: 18.8 μg/m3. 

In de gemeente Altena is de hoeveelheid stikstofdioxide, uitgedrukt in μg/m3, met 17.8 lager dan het landelijk gemiddelde. Maar ook lager in vergelijking met omringende gemeenten. Alleen Heusden 'scoort' beter met 17.7 μg/m3. De cijfers: Dordrecht 22.8, Drimmelen 18.9, Geertruidenberg 20.2, Waalwijk 18.9, Zaltbommel 18.1, Gorinchem 21.0, Hardinxveld 21.1 μg/m3.
De hoeveelheid fijnstof in Altena in μg/m3 ligt met 19.1 net boven het landelijk gemiddelde, maar is weer lager dan bijvoorbeeld in Heusden, Waalwijk, Den Bosch (20.4), Zaltbommel (19.4) Maasdriel en Gorinchem (19.7).

(Voor de gegevens over deze en andere omliggende gemeenten, de link naar de interactieve kaart staat onderaan het artikel.) 

Analyse
Ieder jaar analyseert het RIVM de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen, stikstodioxide en fijstof. Stikstofdioxide is een uitlaatgas dat wordt uitgestoten door verkeer. Fijnstof – dit zijn hele kleine, in de lucht zwevende stofdeeltjes – komt bijvoorbeeld voor rond veehouderijen. Beide stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid: een te hoge concentratie kan leiden tot luchtwegklachten of bestaande klachten verergeren.

Volgens het RIVM valt de stijging van de concentratie fijnstof deels te verklaren door het weer in 2018. Droogte heeft in combinatie met een veelal matige oostenwind mogelijk een rol gespeeld.

Regionale cijfers
• Stikstofdioxide wordt met name gemeten rond drukke verkeersaders en gebieden met industrie. Inwoners van de Randstad hadden in 2018 te kampen met de meest verontreinigde lucht.
• Fijnstof komt vrij in het verkeer, maar ook bijvoorbeeld rond veehouderijen. In landbouwgemeenten zoals Nederweert, Ede en Barneveld, Velsen en Beverwijk (hoogovens) werden in 2018 hoge concentraties gemeten.
• In Noord-Nederland is de lucht beduidend schoner. Inwoners van Het Hogeland, Loppersum en de Waddeneilanden ademen, gemiddeld gezien, de minst vervuilde lucht in.

Stikstofcrisis
De uitstoot van stikstofdioxide speelt - samen met andere stoffen - ook een rol in de zogeheten 'stikstofcrisis'. Eind mei 2019 verwees de Raad van State het in 2015 gestarte Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Daardoor liggen duizenden bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning kregen vooralsnog stil. Economen van ABN Amro voorspelden dinsdag (7/1) dat de bouwproductie dit jaar naar verwachting twee procent lager zal liggen dan in 2019.

Wat betreft stikstof legt de EU zelf geen norm op, maar stelt wel dat een land moet voorkomen dat de kwaliteit van het leefgebied hierdoor 'significant' wordt aangetast.

  • Het volledige rapport van het RIVM leest u HIER.

Toekomstverwachting
Sinds 2010 verminderde de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in Nederland aanzienlijk: van beide stoffen zit inmiddels een kwart minder in de lucht. Het RIVM verwacht dat de uitstoot in de komende jaren verder af zal nemen. Naar schatting is de hoeveelheid stikstofdioxide in 2030 dan met meer dan veertig procent gedaald. Ook wordt in dat jaar naar verwachting zo'n twintig procent minder fijnstof in de lucht aangetroffen.

Interactieve kaart
Op de kaart zijn de cijfers te vinden van de gemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM10) die het RIVM gedurende 2018 gemeten heeft. Hierbij gaat het om 'bevolkingsgewogen gemiddelden'. Door de concentratie van beide stoffen per adres te berekenen en daarna te kijken hoeveel personen op alle verschillende adressen wonen, kon het instituut een gemiddelde per gemeente, provincie en voor heel Nederland berekenen.

Klik HIER voor een interactieve kaart. Hierop zijn de meetgegevens over stikstofdioxide en fijnstof in iedere Nederlandse gemeente te vinden.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.