zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Uppelse Put geen zwemwater meer

18 december 2019 (door WoudrichemNet)

UPPEL - 'De Put aan de Omloop is door de provincie niet meer officieel aangewezen om in te zwemmen', zo luidt de persbericht.

Provincie Noord-Brabant is het eens met gemeente Altena dat de Put aan de Omloop niet meer geschikt is om in te zwemmen. Met ingang van het zwemseizoen 2020 geldt daar een permanent negatief zwemadvies. De slechte kwaliteit van het water kan de gezondheid van de zwemmers in gevaar brengen.

Op 3 juli 2017 overhandigden twee kids uit Uppel nog 264 handtekeningen aan de toenmalige wethouder Izak Koedoot om de zwemfunctie van Put De Omloop te behouden. Daar ging toen een online petitie aan vooraf.

Negatief zwemadvies
Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden. Aldus Zwemwater.nl. Het zwemseizoen start officieel op 1 mei en loopt tot 1 oktober.

Structureel blauwalg
Sinds 2012 is er structureel blauwalg aanwezig in de Put aan de Omloop. Onderzoek wees uit dat het stikstof- en met name ammoniumgehalte hier extreem hoog is door de baggerlaag en de kwel. De baten wegen niet op tegen de kosten om maatregelen hiertegen te nemen. De kans bestaat ook dat dat de maatregelen niet het gewenste effect hebben.

Lees meer over:

zwemmen Uppelse put De Omloop
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.