vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Werkendamse Smart Vislift wint Waterinnovatieprijs

12 december 2019 (door WoudrichemNet)

UTRECHT / WERKENDAM / ALMKERK: Donderdag (12-12) vond de jaarlijkse uitreiking van de Waterinnovatieprijs plaats tijdens het Waterinnovatiefestival editie 2019. Dat alles gebeurde in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. 

In de categorie Digitale transformatie won de Smart Vislift van Vislift B.V. en Water-schap Rivierenland de Waterinnovatieprijs 2019. Drijvende kracht achter de Smart Vislift, een slimme (zelfdenkende) vispassage die onder meer vissoorten herkent, is Werkendammer John van Boxel (foto rechts). De vislift zorgt bovendien voor ideale omstandigheden om te migreren, voorziet in zijn eigen onderhoud en houdt ook nog eens de kwaliteit van het water in de gaten. Real smart dus!

De eerste Smart Vislift werd op 22 november 2018 in gebruik genomen aan de Midgraaf 19 in Almkerk. De opening werd toen verricht door John van Boxel en Bjorn Prudon van Waterschap Rivierenland.

Waterschap Rivierenland: 'Een traditionele vispassage maakt gebruik van een eenvoudig concept dat water getrapt naar beneden laat open. Daardoor wordt de stroomsnelheid lager en kunnen vissen omhoog zwemmen. Deze traditionele passages zijn groot en houden geen rekening met het type vis dat door de passage zwemt. De zelfdenkende vispassage daarentegen herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in. De ronde vorm zorgt voor een besparing in ruimte en daardoor ook in kosten.'

Kwaliteit hoog
"De kwaliteit van de inzendingen was hoog en het viel vooral op hoe de innovaties inspelen op actuele vraagstukken. Zo zien we dat waterschappen hard bezig zijn hun bedrijfsvoering en projecten te verduurzamen,” blikte juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, terug op het jurytraject. “Ook de aandacht voor digitale transformatie past heel goed bij de tijdsgeest en de urgentie voor het inzetten van deze innovaties is dan ook groot.”

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank).

(Foto boven Vislift BV - foto rechts B2B platform Ondernemend Altena)

Zie ook:

Lees meer over:

waterschap Vislift vispassage
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.