REGIO - Het aandeel aan groene energie dat in Nederland wordt opgewekt, vertoont doorlopend een stijgende lijn. En dat geldt niet alleen maar voor de elektriciteit, die onder meer met behulp van zonnepanelen en windmolens wordt gegenereerd. Ook het aandeel aan groen gas wordt jaar na jaar steeds groter. Dit blijkt uit een rapport van Netbeheer Nederland.
Wat is groen gas?
Groen gas wordt ook wel aangeduid als biogas. Het ontstaat onder meer door GFT-afval, slib en dierlijke restproducten, zoals koeienmest, te vergisten. Na zuivering van het gas en het toevoegen van de overbekende gasgeur kan het vervolgens zonder problemen worden gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijfspanden en het bereiden van maaltijden op gasfornuizen.
Impact nog klein
Bekijken we het aandeel van groen gas in het totale Nederlandse gasverbruik, dan blijkt dat het op dit moment nog maar om 0,3 procent gaat. Dit uiterst bescheiden deel wordt jaarlijks wel steeds groter, aldus Netbeheer Nederland. In 2018 telde ons land 43 producenten van groen gas. Dat zijn er 7 meer dan het jaar ervoor. Het grootste deel van de biogasproducenten bestaat uit agrariërs, die middels vergisting het gas opwekken. Daarnaast is er een aantal grote spelers actief, waaronder de Suikerunie, die biogas uit restanten van suikerbieten maakt. In 2018 genereerden alle Nederlandse biogasproducenten bij elkaar 109 miljoen m3 groen gas. Concreet betekent dit dat met zo’n hoeveelheid ongeveer 70.000 Nederlandse huishoudens een heel jaar lang in hun gasbehoeften kunnen worden voorzien. De door het Waterschap Rivierenland gewenste energiefabriek zou dat aantal in de toekomst verder omhoog kunnen stuwen.
Probleemloze integratie
Een prettige bijkomstigheid van biogas is dat het probleemloos met het reguliere aardgas gemengd kan worden. Consumenten ondervinden dus geen negatieve gevolgen als er de komende jaren steeds meer groen gas door de leidingen gaat stromen. Er hoeven ook geen aanpassingen aan gasaansluitingen of op gas werkende apparaten plaats te vinden. Biogas zou overigens ook een prima milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn voor locaties waar het plaatsen van een elektrische warmtepomp of het aanleggen van een warmtenet onrendabel of onmogelijk is.
Meervoudig inzetbaar
in de toekomst Volgens de Nederlandse netbeheerder kunnen duurzame gasvormige energiedragers, zoals biogas en waterstof, in de toekomst ook een belangrijke rol in de strijd tegen piekbelastingen op het stroomnet gaan spelen. Het is daarbij vooral een kwestie van uitgekiend elektriciteit, hernieuwbare gassen en warmtebronnen met elkaar combineren. Het aangename van gas in natuurlijk ook dat het vrij gemakkelijk en relatief goedkoop voor later gebruik kan worden opgeslagen en dat aan het transport ervan over lange afstanden ook geen al te hoge kosten kleven.
Uitbreidingen vereisen investeringen
Volgens de netbeheerders is er de komende jaren een totale investering van 300 miljoen euro nodig om het opwekken en afnemen van biogas populairder te maken. Dat geld zou dan vooral gebruikt worden om het Nederlandse gasnet aan te passen en uit te breiden, zodat er in 2030 ongeveer 2,6 miljard m3 biogas geproduceerd en getransporteerd kan worden. De consument kan op dit moment al z’n steentje aan dat project bijdragen door in de energievergelijker 2019 bewust voor groen gas te kiezen. Dat werkt in principe op dezelfde manier als kiezen voor groene in plaats van grijze stroom. Ook in de energievergelijker 2019 kan de wens voor biogas in het selectieproces namelijk heel gemakkelijk worden aangevinkt, zodat alleen energieleveranciers in beeld komen die het groene gas ook echt aanbieden.
Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.