donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Boeren in Altena willen meer tijd en lijn in regelgeving

22 oktober 2019 (door WerkendamNet)

REGIO - ALTENA - DUSSEN: 'Niet alleen de landbouw is de klos van de provincievoorstellen'. Die opmerking viel te horen op de speciale bijeenkomst maandagmiddag (21-10) in De Koppelpaarden in Dussen. Een en ander vond plaats vooruitlopend op het belangrijke besluit voor de agrarische sector dat Provincie Brabant vrijdag (25-10) gaat nemen.

Deze bijeenkomst, georganiseerd door Zlto Altena-Biesbosch (AB), werd behalve door leden van Zlto ook bijgewoond door leden van het Agrarisch JongerenKontakt (AJK) en vertegenwoordigers uit de politiek van de gemeente Altena. De voornaamste eis aan de Provincie die op tafel kwam, was om niet overhaast te werk te gaan maar eerst alle opties en gevolgen voor de agrarische sector, maar zeker ook voor de economie te overzien.

De klos
Zlto AB laat weten dat de inzet van de boeren dan ook wordt om de deadline van 1 april 2020 van tafel te krijgen en zo meer ruimte te scheppen voor nieuwe ontwikkelingen 'die echt iets toevoegen'. De gevolgen voor de landbouw, zpals de plannen nu gepresenteerd worden, kunnen volgens de belangenvereniging desastreus uitpakken. 'Bovendien leveren die plannen niets op voor andere sectoren en stilgelegde projecten want in het voorstel is vastgelegd dat de reductiewinst niet mag worden ingezet voor andere ontwikkelingen dan natuur. Ofwel: niet alleen de landbouw is de klos!'

Door de sector is afgelopen jaren al veel bereikt en boeren zijn zeker bereid om stappen te zetten maar men wil meer tijd en regels die in lijn liggen met andere provincies en landelijk beleid.

D-Day
Voorzitter Ariaan Straver vroeg de aanwezigen met klem om deze week met verstand actie te voeren. Zlto neemt daarmee nadrukkelijk afstand van gewelddadige acties.
Hermen Vreugdenhil, Statenlid uit Altena, was aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden over de zeer ingewikkelde materie. ‘Vrijdag wordt razend spannend’ zoals hij het verwoordde: ‘D-Day voor de agrarische sector’

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.