donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Gedenkteken voor Broodcrossings

21 oktober 2019 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Nederland was sinds november 1944 - ten tijden van de Tweede Wereldoorlog -verdeeld in een bevrijd en bezet gebied. In de Biesbosch werden toen, tussen het doolhof van vaargeulen en kreken, crossings georganiseerd. De zogenaamde “Broodcrossings” zijn minder bekend. Die worden volgend jaar bij 75 jaar Bevrijding (ook) herdacht.

Vanaf 6 november 1944 kwam de Biesbosch tussen de linies van de Duitsers en de geallieerden te liggen. Het Hollandsch Diep, de Amer en de Bergsche Maas werden zo een natuurlijke grens tussen bezet en bevrijd gebied. De Duitsers waagden zich nauwelijks in het onherbergzame gebied van de Biesbosch, waardoor het een ideale schuilplaats werd voor onderduikers. Line-crossers onderhielden daar de verbinding.

Voedseltochten
In de winter van 44/45 was ook in de Biesboschregio voedselnood. Dit resulteerde destijds in voedseltochten tussen Geertruidenberg en Hardinxveld-Giessendam. In de hongerwinter van 1944-1945 komt Ds. Van der Poel uit Giessendam met 20 ton tarwe en 10 ton gerst aan in het bevrijde Geertruidenberg. Hij vraagt de stad hulp voor de hongersnood in Hardinxveld-Giessendam. De bakkers van Geertruidenberg zijn dag en nacht in de weer 13.000 broden te bakken die, door de Biesbosch, naar Hardinxveld-Giessendam worden gevaren. Als dank voor deze hulp schonk Hardinxveld-Giessendam een tegeltableau aan Geertruidenberg.


Tegeltableau
Het Biesbosch Museumeiland schrijft: 'De bedoeling is dat 19 mei 2020 deze tocht wordt herdacht. Het project “Broodcrossing” legt een directe verbinding met het heden. Ook nu zijn er mensen die niet genoeg voedsel kunnen kopen en ook nu worden zij geholpen. In dit project wordt samenwerking gezocht met scholen, voedselbanken en samenwerkingspartners uit beide gemeenten.'

Op de datum van de overhandiging van het tegeltableau in december wordt op het Biesbosch MuseumEiland een gedenkteken geplaatst.

(Foto Redactie WerkendamNet)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.