donderdag 5 december 2024

Alles over Altena

Muzikaal huzarenstuk Collegium Altena meer dan geslaagd

14 oktober 2019 (door WerkendamNet)

SLEEUWIJK - Collegium Altena had een een naam hoog te houden. Afgelopen zaterdag stond men in het Sleeuwijkse kerkje voor een muzikale uitdaging van formaat. Een optreden met een jonge nieuwe dirigent en drie motetten van J.S. Bach uit de eredivisie van de koormuziek. Vanaf de eerste koorinzet zat het publiek in het uitverkochte Sleeuwijks kerkje op het puntje van de stoel.

De drie stukken van Bach werden bij aanvang van het concert op een luchtige manier toegelicht door Maarten van der Bijl, de dirigent uit Utrecht. Het eerste motet “Lobet den Herrn” was een vertolking van psalm 117, de kortste psalm die in vier  thema’s wordt uitgewerkt. Na een mooie orgelsolo waarin Nico Blom een sonate van de Italiaanse componist Pergolesi vertolkte, volgde het hoofdgerecht van de avond.

Met begeleiding op orgel door Nico Blom en fagot door Eric Pijper zong het koor het indrukwekkende stuk “Jesu meine Freude”. In 20 minuten kwamen elf delen voorbij gebaseerd op Romeinen 8, waarbij het: “Ik sta hier en zing” (Ich steh hier und singe) een centraal punt is in het stuk waar het koor eenstemmig en uit volle overtuiging zong. 'Wat er ook om ons heen gebeurt, we stáán hier en zingen', licht het kamerkoor toe.

Maar ook het “Goede nacht”, een sprankelend en tegelijkertijd teer afscheid van het kwade maakte diepe indruk. Een deel zonder de bassen waarvan het donkere timbre symbool kan staan voor dingen die mis gaan in het leven.

Het slotmotet was “Sei Lob und Preis mit Ehre”, gebaseerd op psalm 103. Beginnend in de vorm van een fuga werd door de sopranen herkenbaar de melodie van psalm 134 daardoorheen geweven.

Geconcentreerd
Het publiek was onder de indruk van de muzikaliteit van het koor en de balans in het geluid. De opstelling waarbij alle stemmen (sopranen, alten, tenoren en bassen) aan twee kanten gemengd in het koor stonden opgesteld, was een daarin een knappe keus van de dirigent. Het orgel en de fagot ondersteunden de stemmen daarbij subtiel. Geen partij domineerde maar de stemgroepen vulden elkaar aan, zoals Bach dit bedoeld had. Zodoende werd ook de religieuze laag prachtig vertolkt.

Gedurende het gehele optreden luister het publiek minstens zo geconcentreerd als het koor keihard werkte aan een gelsaagde uitvoering. Na een uur ging de muzikale orkaan liggen. De tijd was voorbij gevlogen. Het publiek beloonde dirigent, musici en het koor met een warm en welverdiend applaus.

Het volgende Project wordt een kerstconcert met een uitvoering in Uitwijk en Breda. 

(Foto Collegium Altena)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.